Tot mai multe companii restructurează pe timp de vară

Chiar dacă 1 din 4 angajatori anunță creșteri ale efectivelor de personal în acest an, numărul angajatorilor care vor face restructurări în următoarele trei luni este de două ori mai mare, comparativ cu anul trecut.

Un procent de 11% din angajatorii de pe plan local susţin că în următoarele trei luni vor face restructurări, dublu față de acum un an, arată un studiu realizat de firma de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Manpower Group România.

Citește și: Antreprenorii, principala sursă de noi locuri de muncă, își vor crește numărul de angajați în 2015

Astfel, companiile cu peste 250 de angajaţi vor fi angajatorii care, în următoarele trei luni, vor face majoritatea restructurărilor, 16% din acestea afirmând că pe timpul verii vor renunţa la o parte din personal. La polul opus, doar 8% din firmele cu mai puţin de zece angajaţi au planuri de restructurare a organigramelor.

„Incontestabil, optimismul angajatorilor s-a atenuat puţin faţă de trimestrul anterior, dar intenţiile de angajare continuă să fie pozitive, ceea ce nu poate fi decât în avantajul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, mai ales al proas­păt absolvenţilor din 2015. Totuşi, această prognoză poate duce la dificultăţi în recrutare“, explică Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Sectoarele vizate

Cele mai sumbre previziuni vin din partea companiilor din industria de energie electrică, gaze şi apă, administraţie publică, agricultură, construcţii şi industria extractivă.

„O mare parte a activităţii în zona pieţei muncii va fi pozitivă, dar diferen­ţele dintre regiuni şi sectoare de activitate continuă să persiste. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă ar trebui să-şi evalueze oportunităţile de angajare pe o scară mai largă, iar angajatorii ar trebui să ia în considerare bazine mai variate de forţă de muncă, cu nivele diferenţiate de talent disponibile sau deficitare atunci când îşi formulează strategiile de creştere şi de investiţie“, adaugă Valentin Petrof.

Citește și: STUDIU. 60% dintre liderii de HR nu au programe adecvate pentru dezvoltarea culturii organizaționale

Studiul, realizat pe un eşantion de 625 de angajatori de pe piaţa locală, ia în calcul indicatorul „previziunea netă de angajare“ (diferenţa dintre procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de salariaţi în trimestrul III al acestui an).

(Foto: mark sebastian/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •