Angajaţii români sunt stresaţi şi deprimați

Angajaţii români sunt stresaţi şi deprimați

Un studiu realizat de către Dynamic HR, cu scopul de a măsura nivelul stresului în rândul angajaților din România, a relevat faptul că 99,7% dintre români suferă de stres, 93% sunt deprimați și 98% se simt epuizați. Una dintre cauze poate fi aceea că 68% dintre aceștia dorm mai puțin de 7,8 ore/noapte. Psihologii atrag atenția că lipsa somnului poate genera depresie și anxietate, dar și luare în greutate, din cauza faptului că oboseala sporește apetitul.

Și mișcarea fizică are un rol esențial în greutatea acumulată. Studiul a arătat că 74% dintre angajații români sunt sedentari și că 71% dintre ei nu au un raport echilibrat între greutate și înălțime. De asemenea, doar 14% fac sport de două ori pe săptămână.

Un lucru pozitiv apare însă în obiceiurile de alimentație. Aproape 60% dintre angajați iau cel puțin o dată pe zi o masă caldă, ceea ce este benefic pentru sănătate. Nu același lucru se poate spune despre fumat. Aproape jumătate dintre angajați fumează mai mult de jumătate de pachet de țigări, în fiecare zi. Totodată, studiul a arătat că aproximativ 65% dintre angajații români simt că nu se pot debarasa de obiceiurile rele, prin urmare nu este de mirare numărul mare de fumători.

Dacă lipsa sportului și alimentația nesănătoase favorizează apariția stresului și a depresiei, acestea din urmă au un efect negativ asupra relațiilor cu cei din jurul nostru. Studiul a arătat că 91,4% dintre angajații din România nu au răbdare în relația cu ceilalți, în timp ce 52% se simt înstrăinați de familie, iar 75% țipă la ceilalți fără motiv. Totodată, 72,6% nu pot vorbi deschis despre propriile stări atunci când sunt triști, iar 90,1% se supără din orice.

O cauză a acestor lucruri poate fi și lipsa relaxării sau acordarea de timp pentru momente care i-ar putea încarca de energie. Studiul a arătat că doar 35% dintre aceștia au momente când se relaxează pe parcursul unei zile, în timp ce 33% nu o fac. 55% dintre respondenți nu participă în mod regulat la activități sociale, iar 31% se distrează cel puțin o dată pe săptămână. Aceste cifre sunt îngrijorătoare având în vedere faptul că psihologii recomandă să apelăm de câte ori simțim nevoia la activități care ne relaxează, deoarece acestea ne furnizează energia necesară pentru a munci. Totodată, este binecunoscut faptul că socializarea contribuie la înlăturarea stresului și a depresiei și că o apropiere emoțională de cei din jurul nostru ne face mai fericiți.

„Lucrăm cu organizațiile din anul 2010 la starea de bine a angajaților, prin  programe de wellbeing, iar managementul stresului a stat la baza acestor programe care au scopul de a face viața oamenilor mai sănătoasă, mai echilibrată. În 2017 ne-am propus să măsurăm starea populației la nivel național cu privire la acest subiect și am realizat că, din păcate, cifrele sunt îngrijorătoare. 99,7% dintre angajați cu probleme în această direcție este enorm. Se știe foarte bine că dacă stresul nu este gestionat corect poate avea efecte dramatice asupra stării fizice și psihice, poate provoca relații de tensiune cu colegii, cu prietenii, cu familia, poate duce la depresie, ceea ce se traduce în concedii medicale, lipsă de productivitate. De aceea, se impune ca la nivel național să creăm o strategie de prevenire a stresului, implicând actori precum furnizorii de servicii medicale, de servicii de wellbeing, wellness, departamente de resurse umane și psihoterapeuți”, spune Simona Nicolaescu, Business Owner, Dynamic HR.

Se poate observa cu ușurință că aceste elemente sunt interconectate – alimentația, sportul, somnul, relația cu cei din jur, stresul, depresia și oboseala. Nu se poate spune cu certitudine care o generează pe care, dar în mod cert se influențează reciproc. Lipsa somnului provoacă stres și oboseală, care în timp conduce la depresie, iar depresia alterează relațiile cu cei in jurul nostru, deoarece nu mai dispunem de aceeași stare de bine pentru a socializa și a crea conexiuni emoționale. Acest lucru adâncește starea în care ne aflăm, deoarece vom tinde să evităm ieșirile în oraș, activitățile sociale și distracția, lucruri care, de altfel, ar contribui la înlăturarea depresiei, fiind binecunoscut faptul că timpul pe care îl acordăm nouă și lucrurilor care ne fac plăcere ne oferă carburantul de care avem nevoie în situații mai tensionate. Totodată, lipsa unei alimentații sănătoase și lipsa activității sportive constante favorizează depresia, fără a menționa faptul că sportul ar contribui la vindecarea acesteia, odată existentă.

Așadar, putem observa cum toate elementele expuse în studiu, la care angajații români sunt codași, sunt interconectate și, împreună, ne creează o stare de rău care se poate adânci în mod constant, odată neîntrerupt acest lanț al obiceiurilor dăunătoare fizic și emoțional.

Studiul a urmărit nivelul de stres al angajaţilor din România şi simptomele pe care le au pe fond de stres. El a fost realizat în perioada ianuarie 2017 – februarie 2018 și a implicat 1.000 de respondenți din 35 de județe și 20 de industrii diferite.

Citeşte şi Ce beneficii extrasalariale îşi doresc angajații şi care sunt bugetele alocate de companii

Foto: Nik Shuliahin/Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •