Abraham Lincoln și inteligența emoțională

„Democrația reprezintă guvernarea poporului de către popor, pentru popor”, așa suna o parte din faimosul discurs din 1863 susținut de cel de-al șaisprezecelea președinte american, Abraham Lincoln, denumit și Discursul de la Gettysburg.

Discursul evidenția clar unul dintre principiile cele mai importante pentru Lincoln, egalitatea între oameni.  De altfel, cu un an înainte de acest discurs, Abraham Lincoln semnase Proclamația de emancipare, prin care a abolit sclavia.

Relația pe care o avea cu oamenii era extrem de importantă, spun cei de la Harvard Business Review. Lincol a fost un lider căruia îi plăcea să fie înconjurat de oameni, chiar și de persoane care nu erau mereu de acord cu opinia lui.

A fost  un om extrem de hotărât. Chiar dacă, spre exemplu, au fost luni întregi în care oamenii din cabinetul său au dezbătut dacă abolirea sclaviei este o soluție bună sau nu, Lincoln a luat singur decizia de a da o Proclamație de Emancipare.

Un alt element care l-a făcut pe Lincoln să fie un bun lider, spun specialștii, ar fi o inteligență emoțională dezvoltată. Cu toate că era adesea criticat pentru acțiunile sale, Lincoln încerca de fiecare dacă să înțeleagă și punctul lor de vedere, fie el și contrar viziunii personale.

„Nimeni nu trebuie elogiat pentru ce-a facut, ori cenzurat pentru ceea ce a facut sau n-a facut, întrucât suntem toți copiii condițiilor, împrejurărilor, mediului, educației, ai obiceiurilor deprinse si ai eredității, care fac din oameni ceea ce sunt si vor fi vesnic.”, spunea Abraham Lincoln.

Pe de altă parte, Lincoln mai avea un atuu. Era un povestitor foarte priceput. Avea capacitatea să explice pe înțelesul tuturor cele mai complicate concepte. Prin 1850, Lincoln a încercat să explice, la o întrunire de sindicat, ce înseamnă sclavia.

„Imaginați-vă paturile în care dorm copiii voștri și că lângă ei stau și niște șerpi care ar putea să le facă rău. Ați putea să încercați să omorâți șerpii, dar din instinct de apărare, șerpii s-ar putea să le facă rău copiilor. Dacă vă imaginați că ar exista un alt pat liber unde v-ați putea pune copii la apărare, nu ați prefera să alegeți această variantă pentru a scăpa de șerpi? Ați ezita în a lua această decizie? ”.

Patul liber era în acest caz acele teritorii care nu aveau sclavi.

Lincoln dă o lecție esențială: un lider trebuie să se facă înțeles, să explice pentru toți angajații săi viziunea companiei, scopurile ei. Odată ce angajații au înțeles misiunea, „de ce-ul” acțiunilor lor, lucrurile for funcționa mult mai eficient în organizație.

Empatia, răbdarea, hotărârea și ambiția sunt doar câteva dintre principiile pe care orice lider le poate învăța din viața remarcabilă a lui Abraham Lincoln. Dincolo de toate, este nevoie și de pasiune și de încredere în misiunea pe care fiecare și-o propune să o îndeplinească.

Citește și Daniel Goleman – Arta leadershipului înseamnă să faci lucrurile prin intermediul altora

Avem mereu în vedere să le oferim angajaților noștri oportunități de dezvoltare, dublate de programe de carieră personalizate și planuri susținute de traininguri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •