Afacerile de familie din România se pregătesc pentru succesiunea către a doua generaţie

Afacerile de familie din România se pregătesc pentru succesiunea către a doua generaţie

Astăzi, 14 octombrie 2015,  a avut loc la Bucureşti Conferința anuală a Family Business Network România, cu tema „Tradiționalism și modernism în afacerile de familie”. Provocările procesului de succesiune şi soluţiile existente au fost discutate de către peste 60 de oameni de afaceri, reprezentând afaceri de familie de succes din România.

În Europa Centrală și de Est, 92% dintre afacerile de familie sunt ȋncă gestionate de către generația fondatoare, față de 70% din afacerile din Europa Occidentală. Ceea ce înseamnă că o majoritate covârşitoare a familiilor antreprenoriale nu au trecut ȋncă prin etapa succesiunii, adică nu au depăşit faza critică a transferului între generații, o procedură extrem de complexă şi provocatoare. În această situaţie, cunoștințele și experiența necesară pentru a gestiona și rezolva provocările acestui proces tipic afacerilor de familie sunt destul de limitate, în cadrul afacerilor de familie din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România.

Conferința a fost deschisă de către Florin Madar, Președintele Family Business Network România, care a spus: „Tradiționalismul și modernismul descriu cel mai bine România actuală, în care – ca să fim onești – generația mea, prima în business, deși conștientă că trebuie să aibă performanţe la nivel național sau mondial, rămâne, totuși, conservatoare în gândire și autoritară, pe când copiii noștri, mulți educați la școli de tradiție din afara țării, au o cu totul altă viziune, înțelegând mai bine că vor trăi într-o lume în care este obligatoriu să fii îndrăzneț, să îți asumi riscuri și să ieși din tipare – în sens pozitiv – pentru a-ţi atinge obiectivele. Modelul de organizare a businessului de familie, care implică o viziune pe termen lung și o mult mai mare responsabilitate față de societate, poate fi parte a răspunsului la rezolvarea problemelor legate de criza globală a sistemului economic actual.”

În cadrul conferinței, au vorbit Alteța Sa Serenisimă Prințul Philipp von und zu Liechtenstein, Adrian Mihai (Fan Courier), Doina Cepalis (Te-Rox Prod), Camelia Șucu (Class Living, PDG), Iren Arsene (Curtea Veche Publishing), Metin Canoğulları (EY Partner și CSE Family Business Leader), Elena Badea (Director Marketing, EY România), Philip Aminoff (Electrosonic Group Oy Ab, Helvar Merca Oy Ab), Jesús Casado (European Family Businesses) și Florin Madar, Președintele Family Business Network România.

“Planificarea strategică în cadrul unei afaceri de familie este un proces mai complex decât în orice alt tip de afacere, deoarece trebuie să țină cont atât de interesele business-ului, cât și de cele ale familiei fondatoare. Familiile care conduc astfel de afaceri de succes înțeleg caracterul predictibil al provocărilor care vor apărea în cadrul acestui tip de afacere. De aceea, creează cadrul de politici de guvernanță familială, înainte ca acestea să fie necesare, și ca provocări precum succesiunea la o nouă generație sau angajarea membrilor familiei în cadrul firmei, astfel încât acesta să se încarce cu semnificație emoțională și personală. Conform a 67% dintre respondenții Barometrului EY al afacerilor de familie din România, antreprenorii care conduc astfel de afaceri în România sunt cei care le-au fondat și doar în 29% dintre cazuri succesiunea la a doua generație s-a realizat deja”, declară Alexandru Lupea, Partener și Strategic Growth Markets Leader, EY România.

Metin Canogullari, partener EY și CSE Family Business Services Leader, a declarat: „Afacerile de familie de succes au implementat și menținut de-a lungul generațiilor structuri de guvernanță care au asigurat implicarea puternică a membrilor familiei fondatoare în afacere. Pentru a continua ca afaceri de familie de succes, acestea trebuie să răspundă câtorva provocări specifice acestui tip de business. Astfel, se asigură convergența intereselor afacerii cu cele ale membrilor familiei, precum și dedicarea pentru respectarea ambelor seturi de interese. Continuitatea afacerii este însuși scopul afacerilor de familie de success. De aceea, așa cum am observat în cadrul interacțiunii EY cu clienții noștri, afacerile de familie se dovedesc mai rezistente în condiții economice negative.”

Philip Aminoff (Electrosonic Group Oy Ab, Helvar Merca Oy Ab) a dezvăluit citatul lui Thomas More care l-a inspirat de multe ori în viață și care se poate traduce astfel: ”Tradiția nu reprezintă venerarea cenușii, ci transmiterea flăcării.”

Jesus Casado (European Family Businesses): “EFB se angajează să asigure un climat cu șanse egale pentru afacerile de familie pe tot cuprinsul Uniunii Europene. Raportul Parlamentului European cu privire la afacerile de familie din Europa trebuie să reprezinte un semnal, adresat Comisiei Europene, în a face mai mult pentru afacerile de familie. Politicienii trebuie să se asigure că vor înțelege mai bine în ce măsură acest important sector al afacerilor contribuie la economia europeană”.

Prin această conferință, Family Business Network România (FBN România) aduce la cunoștința publicului problemele specifice cu care se confruntă familiile în activităţile lor antreprenoriale, prin intermedierea întâlnirii și a contactului cu reprezentanți ai unor familii de afaceri din străinătate, precum și cu specialişti, consultanţi şi furnizori de know-how de specialitate.

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri, din 150 de ţări, şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. Cei peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri pentru companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

Despre Family Business Network România

Family Business Network România a fost constituită în anul 2012 de către familii care deţin şi administrează afaceri în România şi care au ca  scop păstrarea dimensiunii familiale a afacerii, prin transferul acesteia către generațiile următoare.

Membrii FBN România sunt companii românești de familie, de dimensiuni mari sau medii, și de notorietate pe piața locală și internațională, lideri de piață din diverse domenii de activitate: industrial, IT, tehnologie, construcții, comerț, producție, distribuție, servicii, farma etc.

La nivelul anului 2014, cei 16 membri ai FBN Romania au realizat o cifra de afaceri de circa 370 milioane euro, iar numărul de angajați a fost de peste 7.500.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •