Cum devii mai bun decident?

Cum devii mai bun in luarea deciziilor?

Pentru a lua o decizie bună, este nevoie de două lucruri: de predicție și de discernământ. Cum devii, însă, mai bun la fiecare dintre ele? Există trei reguli de urmat care te vor ajuta să anticipezi efectele acțiunilor tale și să evaluezi cât de dorite sunt aceste rezultate.

Fii mai puțin sigur

Psihologul Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel, a spus că excesul de încredere în sine ar fi lucrul pe care el l-ar elimina, dacă ar avea o baghetă magică. Este un lucru omniprezent mai ales printre bărbați – bogați sau experți. Excesul de încredere în sine nu este un fenomen universal, depinde de factori precum personalitatea sau cultura, însă există șanse mai mari să fii mai încrezător în legătură cu decizia pe care o iei dacă îl deții.

Prima regula este să fii mai puțin sigur, în legătură cu orice. Odată ce accepți că ești mult prea încrezător, poți revizui logica deciziilor tale. Poți, de asemenea, încerca să aliniezi nivelul de încredere cu șansa ca tu să ai dreptate. Te va ajuta să observi cât de ancorat ești în realitate și cât de sigure sunt previziunile tale.

Fă comparații cu situații similare

Daniel Kahneman povestește despre când colabora cu câteva persoane pentru o carte și i-a întrebat când estimează că vor avea gata prima ciornă. Toată lumea, inclusiv el, a spus că între 18 luni și doi ani și jumătate. După care, a întrebat unul dintre co-autori, care fusese implicat în nenumărate astfel de proiecte, cât timp îi trebuie, în realitate. Colaboratorul a spus că, de fapt, 40% nu duc la bun sfârșit proiectul și că nu își poate aminti de un proiect care s-a încheiat în mai puțin de șapte ani. Prima oară a răspuns, însă, fără să se gândească la povești similare. Lecția pe care o sugerează această poveste este că trebuie să te gândești cât timp necesită, în mod normal, astfel de proiecte.

Studiile arată că, atunci când încerci să faci o predicție, este important să începi cu întrebarea: „Cât de des se întâmplă acest lucru, de obicei?” Spre exemplu, dacă dorești să îți deschizi o afacere și optezi între a păstra actualul job și a munci pentru o companie care în cele din urmă va falimenta, te poți întreba: Cât de des antreprenorii care eșuează și-ar fi dorit să fi rămas la fostul loc de muncă?

Important este să capeți o viziune din exterior, analizând situații similare, înainte de a o creiona pe cea proprie.

Instruiește-te

Studiile au arătat că până și o instruire minimală în ceea ce privește predicția îi face pe oameni mai buni anticipatori și îi ajută să evite anumite prejudecăți. Dacă nu te simți confortabil cu previziunea, nu există investiție mai bună pentru a-ți îmbunătăți abilitatea de a lua decizii decât învățând despre ea. Îmbunătățirea capacității de a gândi în termeni de probabilitate te va ajuta cu celelalte două reguli, care, aplicate împreună, devin mai puternice.

Chiar dacă poți începe să folosești aceste reguli relativ repede, stăpânirea lor necesită practică. De fapt, după ce le folosești pentru puțin timp, poți deveni prea încrezător în capacitatea ta de a lua decizii. Oamenii care stăpânesc aceste reguli nu le respectă numai atunci când se confruntă cu o alegere deosebit de dificilă, ci se întorc la ele tot timpul. Ei recunosc că și deciziile ușor de rezolvat pot fi grele – și că probabil ei știu mai puțin decât cred.

Citește și Cum execuți o decizie cu care nu ești de acord

Sursa: Harvard Business Review/www.hbr.org 

Foto: Justin Luebke/Unsplash

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •