Cum execuți o decizie cu care nu ești de acord

Cum execuți o decizie cu care nu ești de acord

Una dintre cele mai mari frustrări, când te afli într-o poziție de middle-management, este aceea că cei din pozițiile de top management pot lua o decizie cu care tu nu ești de acord. Câteodată, poți lua parte la procesul de luare a deciziei, alteori, decizia îți este pur și simplu comunicată. În oricare dintre cazuri, responsabilitatea de a duce planul la capăt cu succes rămâne a ta.

O reacție naturală este să începi să te plângi colegilor că nu ești convins că decizia luată este una potrivită. Încearcă să reziști acestei tentații! Responsabilitatea ta este de a-ți ajuta organizația să aibă succes. Nu îți vei îndeplini rolul dacă, intenționat sau nu, subminezi decizia luată. Mai degrabă, începe să te întrebi dacă ai încredere în organizația pentru care lucrezi. Dacă simți că superiorii tăi nu iau decizii bune, probabil că este timpul să cauți un alt loc de muncă.

Dacă, în schimb, ai încredere în organizație, atunci începe prin a te convinge că decizia luată este una bună. Ca să te convingi de acest lucru, pune-te în locul cuiva care crede cu tărie în decizia sa. Întreabă-te de ce cineva ar lua această decizie. Caută factorii pe care, poate, nu i-ai luat în considerare înainte și care fac ca această decizie să fie una potrivită. În același timp, încearcă să fii mai explicit în ceea ce privește obiecțiile tale.

Odată ce te-ai convins de ce această decizie este una rezonabilă, ești pregătit să începi să lucrezi cu echipa ta la îndeplinirea planului.

Această abordare te ajută în două moduri:

  • În primul rând, efortul pe care îl depune echipa ta pentru ca planul să aibă succes depinde în mare parte de cât de mult crede în el. Dacă vei comunica un nou plan de acțiune cu jumătate de gură, vei obține mai puțin efort din partea membrilor echipei, deoarece ei vor simți că nu ești entuziasmat de ceea ce trebuie să facă. De asemenea, pe parcurs, puteți întâmpina o serie de dificultăți. Felul în care membrii echipei tale răspund acestora depinde de cât implicați sunt în proces și de cât de mult cred în acel plan. Comunicarea cu încredere a unui plan echipei tale asigură mare parte din succesul acestuia.
  • În al doilea rând, rezervele pe care le ai în privința deciziei te pot ajuta să îmbunătățești planul pe care îl creezi împreună cu echipa. Lista cu obiecțiile făcute pentru a te convinge că decizia este una potrivită te poate ajuta să îți dai seama care sunt obstacolele care ar sta în calea succesului. Folosește această listă pentru a preveni evenimentele neplăcute. Potrivit studiilor, cu cât ești mai bine pregătit pentru probleme înainte ca ele să apară, cu atât ești mai capabil să le faci față ulterior.

Învață-i metoda asta și pe cei care lucrează pentru tine. Când vei fi promovat în organizație, vei putea fi pus în situația de a lua decizii cu care nu sunt de acord membrii echipei tale. O să vrei ca ei să îți trateze decizia cu respect și să se asigure că este implementată cu succes. Încearcă să îi pregătești de acum pentru astfel de situații.

Citește și Strategii de gestionare a timpului pentru antreprenori

Sursa: Art Markman/ Harvard Business Review

Foto: Tim Gouw/ Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •