De ce fiecare antreprenor trebuie să învețe cum să dezamorseze teama

De ce fiecare antreprenor trebuie sa invete cum sa dezamorseze teama

Potrivit lui Benjamin Franklin, singurele certitudini sunt moartea și taxele. Dar, cu tot respectul față de părintele fondator, a uitat să menționeze ceva la fel de obișnuit, cel puțin pentru antreprenori: frica.

Frica poate fi o stare de spirit de zi cu zi pentru antreprenorii moderni. La urma urmei, când apar mari probleme, lumea o simte imediat și răspunde fără remușcări sau filtre. Chiar înainte ca BuzzFeed să anunțe în ianuarie că vor dispărea aproximativ 220 de posturi, CNN și alte posturi de știri au prins deja frica. Acest lucru l-a lăsat pe CEO-ul Jonah Peretti în poziția ingrată de a explica de ce 15% din forța lui de muncă ar trebuie curând să caute pe Indeed și Glassdoor joburi noi.

Nici un fondator nu vrea să experimenteze ceea ce a făcut Peretti. Cu toate acestea, toți cei aflați într-o poziție de conducere trebuie să accepte că, în timp, vor fi necesare alegeri dificile. Această realizare poate duce la o creștere a fricii care deja  fierbe chiar la suprafață.

Desigur, teama este nefirească, mai ales pentru oamenii care se luptă să mențină o companie pe linia de plutire. Având în vedere că Biroul de Statistică al Muncii din S.U.A. sugerează că trei sferturi dintre companii sunt destinate să se destrame în decurs de un deceniu, nu este deloc surprinzător faptul că antreprenorii s-ar putea să se panicheze mai repede decât e cazul.

Mai mult, închiderea nu este singurul factor de îngrijorare: există și amenințarea ruinării financiare și a instabilității locurilor de muncă; iar lista continuă.

Ca mulți alți antreprenori din generația sa, tatăl meu a experimentat aceste temeri ca lider al unei companii de succes. Afacerea avea de-a face cu o mare problemă și mi-a cerut să o rezolv. Așa că am venit cu o soluție, dar una care a implicat abordarea problemei într-un mod complet nou.

Cu toate acestea, teama tatălui meu l-a împiedicat să creadă în soluția mea extraordinară, așa că m-a concediat. Aveam 17 ani. Doar două decenii mai târziu am aflat cât de mult stres a fost asupra lui.

Toți acești ani în urmă, tatăl meu mi-a ascuns temerile și, din experiența mea, mulți antreprenori fac același lucru. Aceștia trăiesc cu îngrijorări dăunătoare despre diverse aspecte ale afacerilor lor, dar păstrează aceste îngrijorări un secret față de angajați, prieteni, chiar și membri ai familiei, ceea ce poate adăuga și un factor de singurătate în fața acestei temeri.

Chiar și cei mai deștepți, cei mai bine pregătiți membri ai echipei de conducere sunt doar oameni. Și oamenii au ceva numit cortexul prefrontal, zona creierului care controlează creativitatea și inovația. Aceasta este, de asemenea, o parte a creierului care intră în hibernare ca răspuns la creșterea fricii.

Modul de a restarta cortexul prefrontal și a reveni la o stare de control și încredere? Stăpânește frica. Antreprenorii pot face acest lucru urmând etapa în cinci pași pentru a obține o gestionare eficientă a fricii pe termen lung.

Imaginați-vă cel mai rău scenariu

Atunci când vine vorba de teamă, începeți prin „a merge acolo” și verbalizați cel mai dezastruos rezultat pe care vi-l puteți imagina. În loc să încercați să îndepărtați dorințele dvs. de a luptă sau de a dispărea, direcționați-vă sentimentele spre asta.  Fiți clar și detaliați exact de ceea ce vă temeți cel mai mult.

Răsfățați-vă mintea mergând într-o expediție pentru a veni cu cel mai înspăimântător scenariu posibil. Veți angaja partea rațională a creierului și vă permiteți să treceți la pasul următor.

Descrieți harta pentru scenariul cel mai nefavorabil

Acum, când ați verbalizat oate domino-urile care ar trebui să cadă în aliniere perfectă pentru ca cele mai rele scenarii să apară,  veți fi surprins de cât de puțin probabilă este cea mai gravă situație sau de cât de ușor ar putea fi împiedicate unele domino-uri.

Determinați cât timp trebuie să evitați dezastrul.

Aveți în imagine scenariul cel mai nefavorabil. Acum, dați-vă seama cât timp trebuie să evitați criza. În cele mai multe cazuri, este posibil să fie săptămâni, luni sau chiar ani de la dezastru, astfel încât să aveți suficient timp pentru a vă corecta cursul. Aduceți la cunoștință cât de mult control aveți de fapt pentru a vă îndepărta de frică, luând o nouă cale.

Decideți-vă la primele trei acțiuni de austeritate împotriva dezastrelor

Folosind informațiile pe care le-ați pus împreună despre frica dvs. și despre ce va fi nevoie pentru a evita o calamitate, vă veți concentra pe luarea de măsuri. De exemplu, una dintre căile dvs. de a evita cel mai nefavorabil scenariu ar putea fi schimbarea proceselor operaționale. În acest caz, veți crea o cronologie pentru a executa această acțiune.

Utilizați o scală pentru a evalua probabilitatea dvs. de cel mai rău scenariu

Acum că ați finalizat cei patru pași anteriori, aveți un plan solid și o marjă  de timp pentru a evita scenariul cel mai rău. Ultimul pas este acela de a examina profund  probabilitatea ca scenariul respectiv să aibă loc. Utilizați scara de evaluare de la 1 la 10 pe care psihologii o folosesc adesea în sondajele cu auto-raportare.

Folosind o scară în loc să te întrebi pur și simplu dacă scenariul se va întâmpla te ajută să precizezi amploarea fricii tale. Acest pas vă va arăta cât de de succes au fost ultimele patru etape.

Îndepărtarea fricii este greu de realizat, mai ales dacă aveți un gram de inteligență emoțională și sensibilitate. Cu toate acestea, puteți să vă depășiți fricile primare validând, procesând și raționalizându-le. De-a lungul timpului, această abilitate va fi mai ușoară, permițându-vă să vă dezvoltați abilitățile de conducere fără a lăsa teama să învingă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •