De ce este important să îți asumi riscuri, ca antreprenor?

De ce important sa iti asumi riscuri, ca antreprenor?

Asumarea de riscuri este un lucru obișnuit pentru antreprenori. Acest lucru i-a ajutat, de fapt, să-și lanseze afacerea și să o aducă în punctul în care se află astăzi. Însă sunt câteva lucruri necunoscute despre asumarea unui risc care i-ar putea determina pe antreprenorii mai puțin curajoși să preia inițiativa. Asumarea de riscuri este un lucru benefic pentru o afacere, atunci când antreprenorii sunt bine informați. Iată câteva lucruri mai puțin cunoscute despre riscuri de care trebuie să țineți cont.

       1. Riscurile nu sunt luate la întâmplare

Foarte mulți cred că cei care își asumă riscuri o fac fără să se gândească prea mult. De fapt, asumarea de riscuri cere o planificare atentă și multă muncă în spate. Nimic nu se întâmplă din întâmplare. Cei care fac acest lucru învață pe parcurs, își ajustează planul când este necesar și iau inițiativa. Orice risc asumat înseamnă o analiză atentă anterioară și un plan care să îi conducă spre atingerea obiectivelor dorite. Nu vorbim despre oameni care își asumă riscuri, ci despre oameni care și le asumă în mod conștient și calculat. Aceștia își învață lecțiile pe parcurs și încearcă constant să minimalizeze aceste riscuri prin planuri de rezervă.

       2. Indiferent de rezultat, câștigul există

Antreprenorii de succes care își asumă riscuri se gândesc la lucrurile câștigate pe termen lung și mai puțin la pierderi. Iar aceste lucruri câștigate nu le măsoară în bani. Pentru ei, aceste câștiguri pot fi reprezentate și de lecțiile învățate din pierderi. Astfel, indiferent dacă asumarea de riscuri le aduce succes sau nu, ei câștigă oricum: fie milioane de euro, fie lecții care valorează milioane de euro. Spre exemplu, Mark Zuckerberg era conștient de riscul pe care și-l asuma atunci când a decis să investească în VR. VR (virtual reality) era un concept străin la acel moment și netestat. Chiar și așa, fondatorul Facebook și-a asumat riscul, deoarece a recunoscut potențialul realității virtuale.

      3. Simte frica, dar acționează, totuși

Deși ai totul planificat, ceva te reține de la a acționa. Acest lucru se numește frică și, de multe ori, ea te poate pur și simplu paraliza. Adevărul este că și antreprenorii mai puțin curajoși simt această frică. Și ei se îndoiesc la un moment dat sau se simt copleșiți. Lucrul, însă, care îi deosebește de ceilalți este că, deși au acest sentiment de frică, nu se opresc din acțiune. Acest sentiment este normal când îți asumi riscuri, însă nu trebuie să te împiedice din a lua inițiativa.

Citește și Riscul în afaceri: sfaturi de la experți

Sursa: Entrepreneur.com

Foto: Mike Wilson / Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •