Eduard Petrescu, Managing Director Invent Media – Publicitatea online va înlocui publicitatea în presa scrisă, e o chestiune de timp

 La început de an, aflăm noutățile din activitatea agențiilor de indoor advertising din România. Despre Invent Media povestește în continuare Eduard Petrescu – Managing Director.

Cum a evoluat publicitatea indoor în 2013? A fost un an mai ușor sau mai dificil decât 2012 și respectiv 2011?

Dacă piață de publicitate se află într-o continuă scădere  din 2008, zonă de online căpăta un interes din ce în ce mai ridicat din partea advertiserilor. Aceeași tendința se observă și în cazul publicității indoor, chiar dacă nu la cote atât de ridicate precum rețelele de socializare.

Invent Media a înregistrat creșteri de la an la an începând cu anul 2008, oferindu-ne un motiv solid să credem că piață de publicitate indoor începe să devină un canal de comunicare din ce în ce mai atractiv și să își dezvăluie din potențialul sau uriaș. Creșterile anuale ale Invent Media s-au datorat interesului companiilor pentru această zonă, odată cu conștientizarea beneficiilor comunicării de acest tip. O mare mare din bugetele de promovare au fost alocate comunicării indoor (clădiri de birouri și hoteluri).

Un alt factor de creștere îl reprezintă atât extinderea constanța a portofoliului de clădiri de birouri și hoteluri în care suntem prezenți cu suporturi publicitare, cât și investițiile permanente în suporturi noi, elegante, care au pus în valoare brandurile expuse. La fel de importantă a fost în creșterea noastră și strategia pe care am adoptat-o, una flexibilă, deschisă față de client.

Ce tendințe ați observat pe această piață?
 
Piață de indoor advertising este în creștere, se maturizează încet dar sigur, asta o descoperim zi de zi din felul în care înțeleg clienții acest mediu și modul în care aleg să comunice, mai focalizați pe reultate. Au înțeles că în clădiri de birouri și în hoteluri spre exemplu, campaniile se adresează doar oamenilor activi, care înregistrează venituri, deschiși la nou și totodată corporațiilor.

Toți acești oameni petrec 8-12 ore/zilnic la birou, iar dacă știi, că și client, cum să comunici cu ei, noi venim și te sprijinim să ai acces la companiile naționale și multinaționale, într-o manieră eleganță, care să îți aducă beneficii de imagine dar și rezultate bune în vânzări.

Ce estimări aveți pentru acest an? Care este impresia pe care o aveți acum la început de an?

Având în vedere că am realizat investiții atât în locații noi, în suporturi publicitare dar și în servicii vom încerca să fim cel puțin la nivelul anului 2013. Pentru noi, anul 2014 a debutat cel mai bine dintre toți cei 8 ani de când există agenția.

Premise există să lucrăm la multe proiecte, tot mai multe companii observă avantajele publicității indoor, sper să fim și profitabili cu aceste proiecte atât clienții cât și noi. În fiecare an, ne-am adaptat strategia în funcție de necesitățile clienților și am adus un plus de valoare proiectelor realizate, dorind să le arătăm clienților noștri că Invent Media este mai multe decât o agenție care oferă servicii, noi oferim soluții.

Ați câștigat clienți noi în ultima perioadă? Dacă nu îmi puteți da nume, puteți să îmi spuneți măcar domeniul?

An de an am câștigat clienți noi sau sectoare noi de activitate și asta pentru că încă sunt suficient de multe companii, unele chiar foarte mari care încearcă acum pentru prima data comunicarea în mediul indoor.

În plus de asta sunt companii, unele chiar foarte mari care se reorientează către medii cum este indoorul, în detrimentul altor medii (presă, TV, outdoor) din mai multe motive, precum: eficientă și costul mult mai scăzut comaparativ cu alte medii, targetare foarte bună, costuri de implementare aproape inexistente. Pot să prevăd o revigorare materializata prin campanii provenite de la clienți care activează în domenii sensibile precum imobiliare, banking și auto, domenii care au suferit cel mai mult în ultimii ani din cauza crizei economice.

Unde expuneți panouri publicitare? Care sunt cele mai „la modă” locații? Care sunt cele mai la modă moduri de expunere?

Invent Media operează suporturi publicitare (atât frame-uri cât și diferite tipuri de citylight-uri) în clădiri de birouri în București și în principalele orașe din țara, în hoteluri de 3,4 și 5 stele dar și în mall-uri și hypermarket-uri. Locațiile la modă sunt locațiile care au viață în ele, indiferent că vorbim de chiriași în clădiri de birouri sau trafic mare în mall-uri; în principal sunt căutate locațiile bune, care au companii cu potențial atât în ceea ce privește comunicarea B2B cât și B2C sau mai frumos spus H2H (human-to-human). Suporturile publicitare sunt amplasate în lifturi, în lobby-urile clădirilor de birouri și ale hotelurilor, în zonele intens circulate din galeriile comerciale.

Din ce domenii vin companiile care mizează cel mai mult pe publicitate indoor?

Un top 5 domenii ar fi acesta: FMCG, retail, servicii, banking, imobiliare.

Cum au evoluat prețurile pentru publicitatea indoor?

Dacă întrebarea face referire la prețurile de ratecard atunci acestea pot spune, în cazul nostru, că sunt aceleași în ultimii 5 ani.

În ceea ce privește prețurile efective de vânzare a spațiilor au evoluat crescător de la foarte mici în 2009, când totul era blocat la unele prețuri care să ne mențină pe profit și să existe sens în activitatea pe care o desfășurăm pe piață publicității indoor. La nivelul general al pieței, prețurile de ratecard, cu mici excepții nu cred că au crescut, dar în funcție de tipul locațiilor vândute, tipul suporturilor folosite discounturile s-au situat între 10% și 70%.

Este posibil că publicitatea online să înlocuiască sau să afecteze cumva publicitatea indoor?

Publicitatea online să înlocuiască publicitatea outdoor sau indoor? Publicitatea online va înlocui publicitatea în presă scrisă cu siguranță, e o chestiune de timp, altfel publicitatea outdoor sau indoor vor fi înlocuite de publicitatea online cu condiția că viață oamenilor, activitatea acestora, recreerea să nu se mai realizeze în clădiri de birouri, hoteluri sau mall-uri, ci doar în fața tabletei sau a laptopului.

Cât a afectat cifră de afaceri a agenției Ordonanța de Urgență din 12 aprilie, care a modificat Legea Audiovizualului?
 
Deloc, nu ne-am intersectat.

Ce învățăminte din 2013 vor ajută în 2014?

Am învățat să ascultăm mai bine la cerințele clienților și să le propunem soluții eficiente, cât mai aproape de ceea ce ei își doresc. Am învățat că a fi plătiți în termene cel puțin rezonabile este și o chestiune de respect și ne dorim să fim respectați de către clienți. Am reînvățat că pasiunea pentru ceea ce facem este motorul principal și de-abia apoi vin celelalte resurse și banii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •