„Se observă o înclinație tot mai mare a agenților imobiliari spre educare și profesionalizare” – Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România

Se observa o inclinatie tot mai mare a agentilor imobiliari spre educare si profesionalizare - Razvan Cuc, Presedinte RE MAX Romania - 1

În pofida faptului că meseria de agent imobiliar nu este reglementată în România, un agent imobiliar profesionist se diferențiază de un simplu practicant printr-o serie de cunoștințe și aptitudini, dobândite prin studiu sau experiență. În prezent, în România, activează în calitate de agenți imobliari circa 8.000-8.500 de persoane, acesta fiind un domeniu extrem de competitiv, în care orice începător își poate asigura o carieră de succes, dacă stăpânește principiile și abilităţile de bază.

Se observa o inclinatie tot mai mare a agentilor imobiliari spre educare si profesionalizare - Razvan Cuc, Presedinte RE MAX Romania - 2Am stat de vorbă cu Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX România, subsidiara locală a liderului global în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, pentru a afla mai multe despre cele mai importante aptitudini necesare unui agent profesionist și recomandări pentru începătorii care vor o carieră de succes în domeniul imobiliar. Legat de piaţa agenţilor imobiliari din România: „Se observă o înclinație tot mai mare a agenților spre educare și profesionalizare, o componentă importantă cu care și RE/MAX contribuie pe piața de profil, prin Academia RE/MAX, cu traininguri, întâlniri și evenimente pe care le organizează pentru agenții interesați de aspectul educațional”, a spus Răzvan Cuc.

 

În România nu numai că această profesie nu este reglementată, dar nu există nici o școală care să instruiască persoanele interesate de această meserie. Ceea ce poate determina o persoană care dorește să lucreze în acest domeniu să se limiteze la experiența și cunoștințele pe care le poate câștiga într-o agenție, la cursurile pe care le oferă companiile de profil și la pregătirea pe care o poate câștiga urmând cursurile sau trainingurile oferite de companii sau specialiști în domeniu.

În statele care au o industrie imobiliară dezvoltată, precum SUA, pentru a practica profesia de agent imobiliar, doritorii trebuie să dețină o diplomă, obținută în urma a doi ani de studiu și a unui examen, să fie înregistrați într-o asociație și să stăpânească noțiuni juridice și financiare legate de tranzacționare și finanțare, cunoștințe tehnice despre imobile și să aibă abilități de marketing și promovare, precum și de vânzare și negociere”, a adăugat Răzvan Cuc. În condițiile în care această profesie nu este reglementată pe plan local, oricine dorește, poate lucra ca agent imobiliar. Totuși, educarea trebuie să continue, prin cursuri de specialitate, precum și cu un set de aptitudini îmbunătățite constant, acestea fiind criteriile esențiale pentru a avea un parcurs profesional de succes în domeniul imobiliar.

Potrivit lui Răzvan Cuc, „Orice agent imobiliar care dorește să exceleze în această meserie are nevoie de onestitate și integritate, cunoașterea procesului de achiziție, cunoștințe generale și tehnice legate de construcții, informații solide despre legislația și finanțarea în domeniu, receptivitate, deținerea informațiilor corecte despre piața imobiliară, aptitudini de comunicare și de negociere. Totodată, atât pentru agenții începători, cât și pentru seniori, cursurile și educarea continuă în domeniul imobiliar reprezintă piatra de temelie a agenților care vor să se specializeze în această profesie.”

Citește și Dematerializarea birocrației, în viziunea lui Liviu Apolozan – DocProcess

  •  
  •  
  •  
  •  
  •