Musk vs Zuckerberg: pe cine pariați?

Musk vs Zuckerberg: managementul inovatiei

Acum câteva zile, presa a început să vorbească despre un schimb de replici tăioase între doi magnați ai tehnologiei: Mark Zuckerberg și Elon Musk. Primul consideră că viziunea lui Musk asupra inteligenței artificiale (AI) este „destul de iresponsabilă”, iar al acesta, la rândul său, spune că Zuckerberg are o înțelegere „limitată” referitoare la viitorul AI.

Având în vedere viteza cu care evoluează tehnologia, putem spune cu certitudine că fiecare dintre cei doi are un rol important în schimbările majore ale viitorului. Chiar dacă nu se pot pune de acord în ceea ce privește AI, este cert faptul că ambii au o viziune futuristă despre lume și investesc resurse imense în dezvoltarea tehnologică.

În acest context, ne-am propus să analizăm prin comparație, cum își conduc, fiecare, echipele, ce stil de management au și cum se raportează la oamenii din echipele lor.

Prezentare comparativă

Ce obiect de activitate au / cu ce se ocupă fiecare dintre cei doi?

  • Zuckerberg este cunoscut pentru că a lansat rețeaua socială Facebook. Ulterior, el a achiziționat platformele Instagram și WhatsApp.
  • Musk este co-fondator al companiilor Tesla, SpaceX, PayPal, SolarCity, OpenAI, TBC, Zip2, Hyperloop și Neuralink (companie de neuro-tehnologie).

Care sunt cifrele de afaceri, în ultimii ani?

Anul trecut, în 2016, Facebook i-a adus lui Zuckerberg venituri de aproximativ 27,6 miliarde de dolari. În același timp, Tesla a generat venituri de aproximativ șapte miliarde de dolari.

În ceea ce privește valoarea netă a afacerilor celor doi, și aici, Mark Zuckerberg se distanțează detașat. La cei 33 de ani, averea acestuia este estimată la 58,6 miliarde de dolari. De cealaltă parte, Elon Musk valorează doar 14 miliarde de dolari, la 45 de ani.

Care este misiunea fiecăreia dintre companiile pe care le conduc?

  • Compania lui Zuckerberg crede în schimbarea lumii prin conectarea oamenilor. Rețeaua Facebok și-a schimbat direcția în ultimii ani și se orientează, mai mult, spre a deveni un centru de dezvoltare a comunității moderne și a discursului digital.
  • Elon Musk are mari ambiții pentru echipa sa, chiar foarte mari! Prin companiile SpaceX și Tesla, el vrea să colonizeze planeta Marte și să transforme sistemul energetic mondial.

Poate că este important de menționat un aspect interesant în procesul de lansare pe piață a celor doi. Mark Zuckerberg s-a judecat de mai multe ori pentru proprietatea asupra invenției sale (Facebook) și a monetizat-o pentru a construi, în final, o companie din asta.

Elon Musk a creat tehnologia Hyperloop și a lansat-o ca pe o sursă deschisă pentru alte firme și pentru ingineri. Toate brevetele Tesla sunt surse deschise. Practic, oricine poate construi propria mașină Tesla, folosind tehnologia lor, iar Musk nu îi va da în judecată.

Cum vede viitorul fiecare dintre ei?

Mark Zuckerberg

El a creat, deja, cel mai influent proiect de pe planetă. În aprilie 2016, Facebook a fost declarată cea mai populară rețea de socializare din lume, pe baza numărului de conturi active. Instagram are 600 de milioane de utilizatori activi lunar, în timp ce platforma WhatsApp atinge un miliard.
Suntem șapte miliarde de oameni în lume, iar Mark Zzuckerberg a reușit să conecteze aproape trei miliarde dintre aceștia.

Elon Musk

Gândește „out of the box”. Acceptă proiectele cele mai provocatoare. Cu Hyperloop, va schimba complet percepția noastră despre călătorii. Prin intermediul companiei SpaceX, încearcă să „cucerească” și alte planete. SolarCity este al doilea mare furnizor de sisteme de energie solară în Statele Unite. Compania OpenAI are ca scop dezvoltarea inteligenței artificiale astfel încât să fie implementată în siguranță și benefic pentru omenire.

Reiterând toate aceastea și aflând că au astfel de obiective, aparent imposibil de realizat, ne-am întrebat cum reușesc cei doi să-și inspire oamenii să lucreze neobosit pentru a face ca aceste lucruri să se întâmple?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •