Tendințe și previziuni ale antreprenorilor români pentru mediul de afaceri, în 2018 (I)

Tendinte si previziuni ale antreprenorilor romani pentru mediul de afaceri, in 2018

Pe lângă bilanțurile anului care tocmai s-a încheiat, este oportun să aducem în discuție și previziunile pentru anul curent. Cu această ocazie, am întrebat mai mulți antreprenori în diverse domenii de activitate care sunt anticipările lor și la ce tendințe ar trebui să vă așteptați în acest an, din perspectiva omului de afaceri.

 

Calin CavaleruCălin Cavaleru, Managing Partner, HTDI Consult

Antreprenorii nu se tem de 2018,  mai degrabă își propun să crească decât să aștepte să vadă de unde răsare soarele. Caută oamenii potriviți la locul potrivit: nu mai angajează la grămadă, doar ca să ocupe postul liber în organigramă. Pentru că nu găsesc pe piață specialiștii de care au nevoie sau talente reale în poziții manageriale, se apucă să-i crească, chiar dacă asta îi costă. Caută parteneriate reciproc avantajoase ca să crească mai repede.

Ce se va întâmpla în 2018? Vor fi turbulențe legate de mediul legislativ imprevizibil, dar vor exista bani pentru dezvoltarea antreprenorilor români care nu lucrează cu statul. Mai toată lumea va fi nevoită să optimizeze felul în care se uită la date, rapoarte, informații despre industrie, competiție, tehnologie. Va fi nevoie de soluții de recrutare mai deștepte și mai rapide – cei care vor angaja oameni nepotriviți vor avea de tras mai mult decât de obicei.

Florin Petean, Director Executiv - CDMFlorin Petean, Director Executiv – CDM

Pentru antreprenori (firme mici și mijlocii), 2018 va fi un foarte bun datorită creșterii economice (chiar dacă este una nesănătoasă, bazată pe consum și aliniere la piața UE, fără investiții durabile, în infrastructură). Două sunt avantajele competitive majore:

  1. costul forței de muncă – mult mai mic în comparație cu piața UE;
  2. creșterea economică muuuult! peste media economică; dacă investești 100 de lei în România într-o afacere sănătoasă, cu riscuri mici, câștigi 10% din creșterea economică + cel puțin 5%, ca efect secundar al alinierii la piața europeană.

 

Elena Badea, Managing Partner, Valoria Business SolutionsElena Badea, Managing Partner, Valoria Business Solutions

În mod tradițional, începuturile de an sunt marcate de optimism, în mediul de afaceri local; cel puțin, așa au arătat studiile despre „Evoluția afacerilor în România” pe care le-am realizat la Valoria, în ianuarie / februarie 2016 și 2017.

Anul acesta, nu avem încă rezultatele noului studiu, dar datele preliminare arată că sentimentul de business era deja puternic alterat în toamna anului 2017, în principal, din cauza modificărilor legislative din domeniul fiscal.

În acest context, mă aștept că anul 2018 va fi marcat de o creștere a numărului de firme care se vor închide sau vor intra în insolvență. De asemenea, vor exista multe firme care vor renunța la angajați, deoarece nu vor mai putea susține profitabilitatea la noul nivel al salariului mimin pe economie. Practic, ne vom întoarce cu zece ani în urmă, din punct de vedere al peisajului antreprenorial pe zona IMM-urilor, dar nici firmele antreprenoriale nu vor scăpa de impactul negativ.

Din păcate, toate acestea sunt probleme create artificial și alterează contextul economic favorabil pentru România, în care companiile antreprenoriale ar fi putut crește și contribui mai mult în economie, la nivel local și nu numai.

Leonard Rizoiu, Managing Partner - leoHRLeonard Rizoiu, Managing Partner – leoHR

Va fi un an al provocărilor, va fi un an în care ne dorim vizibilitate și stabilitate din punct de vedere fiscal și din punct de vedere al cadrului legislativ. În antreprenoriat, dai dovadă de multă flexibilitate pentru a răspunde cerințelor pieței, respectiv ale clienților, acum însă trebuie să aplici flexibilitatea pentru a nu îți pune în pericol business-ul.
Vor muri multe business-uri și, odată cu ele, multe visuri al unor oameni care fac cu pasiune ceea ce fac (antreprenoriat = pasiune / visuri + muncă). Fiind un mediu instabil, și angajații din mediile antreprenoriale mici și mijlocii vor migra către stabilitate, deci către companii mai mari, respectiv corporații sau chiar către domeniul public.

Riscul major este în zona companiilor mici de producție, din zonele orașelor mai puțin dezvoltate, unde se lucra pe salarii minime pe economie. Majorarea salariilor, însă, duce la închiderea acestor business-uri care hrănesc comunități întregi.

Cea mai mare „bogăție” pe care o companie o are este resursa umană, riscul de a rămâne fără oameni cu care să facem producție, servicii și să livrăm produse sau soluții este din ce în ce mai mare datorită exodului de specialiști; dacă până acum câțiva ani majoritatea celor care plecau să muncească în străinătate erau din categoria blue collar – nivel de operator, muncitor, iată că în ultimul an, ne pleacă specialiștii din mai toate domeniile, nu doar din cele celebre (medici, asistente medicale, IT).

Dana Tudor Tanase, Managing Partner - Creative&BrightDana Tudor Tănase, Managing Partner – Creative&Bright

În opinia mea, 2018 va fi un an în care fiecare dintre noi, ca antreprenori, va trebui să inovăm, să fim mai prudenți în investiții sau dimpotriva să riscăm mai mult. Aici se va vedea inspirația fiecăruia, dar și calitatea serviciilor furnizate. Pentru companiile mici, cred că va fi o luptă pentru supraviețuire, dacă nu au gândit o strategie solidă de business, iar pentru restul companiilor problema se va pune la nivel de costuri și atragere de angajați cu potențial. Cred că, în sfârșit, antreprenorul român, care dorește să-și dezvolte business-ul și nu falimentează, va avea curajul necesar, forțat de împrejurări, desigur, să ridice capul din cutie și să vadă ce se întâmplă dincolo de granițele țării. Cred că 2018 va fi un an provocator, în care fiecare dintre noi speră că va miza pe cartea câștigătoare.

 

Acest articol face parte dintr-o serie de interviuri cu antreprenori din diverse domenii de activitate, care își împărtășesc previziunile și așteptările cu privire la mediul de afaceri în 2018, atât din perspectiva antreprenorului, cât și din punctul de vedere al specialistului din domeniul în care activează. Urmărește continuarea serialului!

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •