Revoluția confidențialităţii: modul în care Blockchain ne transformă economia

Revolutia confidentialitatii_modul in care Blockchain ne transforma economia

Internetul a oferit un mijloc de comunicare fără egal, cu oameni din întreaga lume. Per total, există mai mult de 60 de miliarde de mesaje trimise pe zi pe WhatsApp și Facebook Messenger, precum și 269 de miliarde de e-mailuri trimise zilnic. Cu toate acestea, aceste platforme au fost centralizate de-a lungul timpului, destul de lent, astfel devenind țintele principale pentru hackerii și alte grupuri care doreau să recolteze date. Aceştia au amenințat permanent drepturile utilizatorilor la viața privată.

Forța disruptivă a tehnologiei Blockchain inovează modul în care sunt stocate datele noastre, permițând utilizatorilor să controleze complet detaliile personale pe care ar dori să le împărtășească în public. Folosirea potențialului tehnologiei blockchain și a descentralizării ar putea fi soluţia pentru protejarea intimității noastre.

Amenințare centralizată

Recentul scandal Facebook – Cambridge Analytica privind confidențialitatea datelor a expus modul în care companiile au recoltat datele private ale utilizatorilor cu scopul de a genera bani. Informațiile personale a aproximativ 87 de milioane de utilizatori din întreaga lume au fost folosite de către firme analitice, făcând această situaţie una dintre cele mai grave încălcări ale datelor din istoria social media. Deși acest lucru nu este nou, acesta evidențiază protecția inadecvată a datelor existente pe platformele pe care suntem prezenţi.

Progresul tehnologic a dezvăluit un alt mod de a gestiona datele prin tehnologia blockchain. Dar această metodă nu este una inedită, de fapt, ea revine la unele dintre cele mai vechi idei ale internetului. Descentralizarea a pregătit scena pentru World Wide Web-ul pe care îl cunoaștem astăzi. Este, de asemenea, o caracteristică centrală a tehnologiei blockchain.

Confidențialitate distribuită

Blockchain oferă o infrastructură care permite existenţa unei platforme sigure care să ofere multiple moduri de utilizare inovatoare. Inflexibilitatea și transparența pe care le oferă blockchain pot câștiga dreptul utilizatorilor la confidențialitate. Cu toate acestea, această tehnologie este încă în fază incipientă.

Unii antreprenori încearcă să crească viața privată a datelor cu tehnologii avansate care combină criptografia cu blockchain. Proiecte precum Origo, Oasis și Mainframe se concentrează pe menținerea confidențialității utilizatorilor.

Baron Gong, fondatorul companiei Origo, a fost timp de ani de zile activist pentru viața privată. Origo se concentrează pe protecția vieții private a contractelor inteligente prin tehnologia de calcul a datelor. Un sistem dovedit cu zero cunoștințe vă permite să verificați o reclamație fără a dezvălui datele confidenţiale. Baron Gong a explicat: „În rețeaua Origo, multe dintre aplicațiile pe care le folosim nu se vor atinge de datele voastre. Accesăm doar o dovadă computerizată a datelor voastre. Blockchain-ul nu stochează datele voastre. „Utilizatorii pot avea încredere că datele lor personale nu vor fi partajate cu mai multe companii, o problemă gravă, în rândul organizațiilor centralizate. Acest lucru se datorează faptului că contractele inteligente Origo sunt private, în timp ce contractele inteligente precum Ethereum, sunt publice pentru ca lumea să le poată vedea. Deși implementarea GDPR este concepută pentru a preveni păstrarea datelor de către companiile private, nu există nicio modalitate de a garanta că datele personale sunt șterse complet din sistemul de date al unei companii. Acest consimțământul fără încredere a Blockchain le permite să fie siguri că datele sunt utilizate în mod corespunzător și dacă se doreşte, sunt șterse definitiv.

Citește și Era industrială s-a încheiat și tot asta se va întâmpla și cu cea digitală

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •