Era industrială s-a încheiat și tot asta se va întâmpla și cu cea digitală

Era industriala s-a incheiat si tot asta se va intampla si cu cea digitala

Într-o faimoasă scenă din filmul The Graduate din 1967, un prieten de familie îl ia deoparte pe personajul interpretat de Dustin Hoffman, Benjamin Braddock, și îi șoptește pe un ton conspirativ: „Plastic …Este un viitor minunat în plastic”. Poate părea ciudat azi, dar pe atunci obiectele din plastic erau cu adevărat o atracţie, erau ceva nou și interesant.

Dacă filmul ar fi avut acţiunea în alte timpuri, sfatul tânărului Braddock ar fi fost diferit. S-ar putea să fi fost sfătuit să meargă spre căile ferate sau spre produsele electronice. Fiecare perioadă are elemente care par a fi noi și minunate la vremea respectivă, dar ele devin banale pentru generațiile viitoare.

Tehnologia digitală de astăzi este „la modă”, deoarece după decenii de dezvoltare, aceasta a devenit incredibil de utilă. Totuși, dacă vă uitaţi atent, puteţi vedea deja contururile inevitabile ale descendenței sale către ceva comun. Trebuie să începem pregătirea pentru o nouă eră a inovării, în care diferite tehnologii, cum ar fi genomica, știința materialelor și robotica, vin în primul plan.

Pentru a înțelege ce se întâmplă, vă ajută să vă uitați la tehnologiile anterioare. Dezvoltarea electricității, de exemplu, a început în anii 1830, când Michael Faraday a inventat dinamul electric și motorul. Cu toate acestea, abia cu 50 de ani mai târziu, Edison a deschis prima centrală electrică, iar apoi, după 40 de ani, în anii 1920, energia electrică a început să aibă un impact măsurabil asupra productivității.

Fiecare tehnologie urmează o cale similară de descoperire, inginerie și transformare. În cazul electricității, Faraday a descoperit noi principii, dar nimeni nu știa cum să le ofere o utilitate. Mai întâi trebuiau înțeleși destul de bine astfel încât oameni precum Edison, Westinghouse și Tesla să poată să-și dea seama cum să facă lucruri pe care oamenii ar fi dispuși să le cumpere.

Cu toate acestea, crearea unei transformări reale necesită mai mult decât o singură tehnologie. În primul rând, oamenii trebuie să își schimbe obiceiurile, iar apoi trebuie să intre în joc inovațiile secundare. În ceea ce privește energia electrică, fabricile au trebuit să fie reproiectate, iar munca în sine a trebuit să fie regândită înainte de a avea un impact economic real. Apoi, aparatele de uz casnic, radiocomunicațiile și alte lucruri au schimbat modul de trai, dar asta a durat încă câteva decenii.

Citește și Ce spun directorii generali despre digitalizare

  • 19
  •  
  •  
  •  
  •