Topul rețelelor sociale preferate de companiile din România

Topul retelelor sociale preferate de companiile din Romania

Peste 90% dintre companiile românești preferă rețeaua de socializare Instagram atunci când vine vorba despre campanii cu influenceri. Pe locul 2 se situează Youtube, iar topul este completat de Facebook. De asemenea, în 2018 s-a dublat cererea brandurilor pentru conținut video, arată un studiu intern al agenției de influencer marketing Makeover Buro.

Piața de influencer marketing, în creștere în 2019

În 2019, peste 65% dintre specialiștii în marketing vor investi în influencer marketing, iar 89% dintre aceștia spun că Instagram este cea mai importantă rețea din punct de vedere strategic, potrivit mediakix.com. Acest lucru se datorează faptului că rețeaua este una care încurajează conținutul vizual. De asemenea, mulți influenceri au construit comunități puternice pe Instagram, iar recomandările lor se pot transforma ușor în decizii de cumpărare pentru fani. Este o tendință globală la care se aliniază și companiile românești, arată studiul.

Astfel, în 2018, peste 90% dintre clienții care au derulat campanii cu influenceri au folosit rețeaua socială Instagram. Procentul este în creștere față de 2017, când doar 70% dintre companii au optat pentru această rețea socială.

„În special brandurile din zona de fashion & beauty, fitness sau travel se orientează din ce în ce mai mult către Instagram. Pentru IT& Tech, imobiliare sau auto mai potrivite sunt Youtube și Facebook”,spune Maria Bagrin, managerul agenției Makeover Buro.

În ceea ce privește tipul de conținut preferat în 2018, 50% dintre clienți au optat pentru conținut foto, 30% au dorit conținut video iar 20% InstaStories. Față de anul precedent, cererea pentru conținut video s-a dublat, iar tendința rămâne de creștere și în 2019.

Identificarea influencerilor potriviți rămâne cea mai mare problemă

Aproximativ trei sferturi dintre clienții agenției care mai făcuseră campanii de influencer marketing au spus că cea mai dificilă parte o reprezintă identificarea influencerilor potriviți.

Atunci când vine vorba despre alegerea acestora, 47% dintre companii au spus că cel mai mult a contat numărul de urmăritori, 38% au ales în funcție de nișă și doar 15% au plasat engagement-ul pe primul loc.

„În fond, influencer este fiecare dintre noi. Cu toții influențăm pe cineva să facă anumite alegeri, fie că vorbim de rude sau prieteni. Nu e necesar să ai un anumit număr de urmăritori. Cineva poate să aibă 10000 și să fie urmărit doar pentru pozele draguțe, în timp ce o altă persoană poate avea 5000, dar o comunitate mult mai activă”,explică Maria Bagrin, managerul agenției Makeover Buro.

În 2018, micro-influencerii sunt cei care au avut un engagement mult mai ridicat și rezultate mai bune, iar tendința se păstrează și pentru 2019. Aceștia sunt nișați pe anumite domenii, cum ar fi gaming, healthcare sau business, nu au comunități foarte mari, însă au fanii cei mai activi și mai predispuși la a-și baza deciziile de cumpărare pe sfaturile primite de la ei.

Foto: Pixabay

Citește și Recomandările algoritmilor AI devin de bază în alegerile consumatorilor

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •