Articol de: Rodica Nicolae, redactor-şef
Tema acestei ediţii a fost, spre surpriza unora, prezenţa şi rolul dependenţelor în activitatea profesională. Ne-am pus problema cum apar ele, ce forme de manifestare pot lua, care sunt cele mai des întâlnite, dacă şi cum trebuie să le tratăm.
Din discuţiile pe care le-am provocat pentru analiza rolului jucat de dependenţe în business, au reieşit câteva idei interesante. Prima ar fi aceea că este firesc şi inevitabil ca, lucrând într-un context de afaceri, să căpătăm anumite rutine sau stereotipii care, duse la extrem, ajung dependenţe.
Apoi, constatarea că dependenţa de businessul în sine sau de muncă s-a detaşat de restul plutonului de condiţionări, având deopotrivă virtuţi, dar şi potenţialul de a ne transforma în „victime” ale propriei creaţii.
Cea mai problematică dependenţă s-a dovedit cea legată de şef ori de autoritate: şi pentru că încurajează neasumarea şi lipsa de iniţiativă, în jos, şi pentru că legitimează micromanagementul, în sus.
Nu în cele din urmă, s-au desprins concluziile că şi printre dependenţe sunt unele pozitive, cum ar fi cea de valori şi credinţe, dar şi că unele au aspecte benefice, precum economia de resurse şi detensionarea.
Citiţi consideraţiile câtorva manageri pe acest subiect: Dependenţele au condus la devenirea noastră, Dependenţele client-furnizor: superioare sau excesive? Dependenţa de dependenţe
(Foto: Caroline Granycome, www.flickr.com)