Provocarea lui Dorin Bodea: “Cine sunt eu?”

“Cine sunt eu?” apare in librarii dupa “Romanii, un viitor previzibil?”, “Valorile angajatilor romani”, “Manager, lider sau antreprenor?”

Sociologul, consultantul și antreprenorul Dorin Bodea își lansează mâine, 17 noiembrie 2017, ora 18:00, la Librăria Humanitas, Bulevardul Regina Elisabeta, numărul 38, cea de-a patra carte. “Cine sunt eu?” apare în librării după “Românii, un viitor previzibil?”, “Valorile angajaților români”, “Manager, lider sau antreprenor?”, semnate de către același autor.

În realizarea acestui din urmă volum, autorul a pornit de la observarea și analiza, vreme de peste 18 ani, a managementului în organizații. O constatare de bun simț l-a făcut să dea naștere unui nou studiu psiho-sociologic: deopotrivă, și managerii și angajații se pun în centrul lumii lor. Managerii îi judecă pe ceilalți după propriile măsuri și așteptări, dar și oamenii lor au propriile percepții despre cei care îi conduc. Ca să nu mai pomenim că fiecare dintre cele două entități a jucat vreodată sau poate va juca rolul celeilalte.

Așa stand lucrurile, nu e de mirare că Dorin Bodea s-a apucat să pună cap la cap atât rezultatele cercetărilor sale anterioare, cât și analizele realizate de către alți filozofi sau specialiști în legătură cu viziunea despre sine a omului.

Și cum întrebarea “Cine sunt eu?” și-a pus-o omul din timpuri străvechi, și autorul pornește cu investigațiile din Renaștere, de la metafora oglinzii descoperite de către sticlarii din Murano: “Având o contribuție atât de inovatoare asupra modului în care omul se percepe pe sine și pe ceilalți, asupra locului și asupra rolului omului în lume și în univers, nu exagerăm dacă spunem că oglinda a fost motorul lumii moderne și a omului modern”.

Urmarea a fost individualizarea și revoluția imaginii de sine, dar și, mai aproape de vremurile noastre, modernitatea și postmodernitatea, pe care o trăim astăzi. Omul de azi trăiește tehnologic, găsindu-și împlinirea în realizarea sinelui și în autonomie, valori care domină modelul cultural occidental, după părerea scriitorului. În ultimul secol, dar mai ales, în ultimele decenii, individualismul a crescut continuu, pentru că omul, privindu-se în aceeași oglindă, “a început să-și imagineze un alt destin care-l îndepărtează din ce în ce mai mult de semenii lui”. Autorul merge chiar mai departe și numește lumea nouă ca fiind generația “Me, Me, Me”. Prin “Me” trebuie înțeles fie eu-ul, în sensul clasic al termenului, fie “noi”, ca segment al semenilor cu care ne identificăm, la un moment dat: noi – managerii, noi – angajații, noi – cei care folosim tableta sau noi – cei care mergem iarna la schi în Austria. În viziunea lui Dorin Bodea, noul “eu” este un hiperindivid, care hiperconsumă (dacă îmi este permisă licența) experiențe și trăiri inedite în materie de distracție, călătorii sau muzică, populând o cultură predominant narcisistă.

Dacă acestea sunt datele problemei, cum facem să recreăm cultura legăturilor sociale, se întreabă sociologul, cum facem să depășim, de exemplu, mentalitatea potrivit căreia “noi suntem perfecți, doar ceilalți (clienții) trebuie să se schimbe!”?. Aici este locul unde Dorin Bodea recurge la rezultatele cercetărilor sale precedente despre români și în care sugerează soluții pentru fiecare dintre vulnerabilitățile descoperite anterior:

  • „… datoria noastră este de a experimenta la nesfârșit exercițiul încrederii, chiar și atunci când am fost tradați”;
  • ar fi bine să ieșim din cultura puterii și să ne tratăm de “boala de a fi șefi”;
  • s-ar cuveni să analizăm ce importanță are munca, pentru fiecare dintre noi, ce stil de muncă avem, și să muncim mai inteligent, pentru a fi mai productivi.

Evident că disertația nu se încheie aici. Ea continuă, vizitând, pe rând, relația eu-ului cu mediocritatea, cu incompetența ori cu superioritatea… Chiar dacă autorul se străduiește să dea o notă de optimism finalului cărții, nu-mi pot înfrânge dorința de a-i cita concluzia: “Puțină modestie și subapreciere este benefică, mai ales pentru persoanele care ocupă funcții de conducere”. Și îmi asum această subliniere de final.

Dacă v-am stârnit interesul sau, măcar, curiozitatea, treceți mâine, la început de weekend, pe la Librăria Humanitas – Cișmigiu, și luați-l la întrebări pe autor! Sau cereti-i autografe!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •