3 cicluri vicioase: legătura dintre sănătatea financiară, fizică și psihică

3 cicluri vicioase _legatura dintre sanatatea financiara, fizica si psihica

Ciclurile vicioase sunt nişte forțe puternice ale naturii. Topirea gheţarilor reduce puterea de reflexie a pământului, determinând absorbţia de mai multă căldură solară, ceea ce accelerează topirea. Aspectele cumulative și acceleratoare ale unor astfel de bucle impun ruperea ciclului înainte ca situaţia să scape de sub control. Mai jos, câteva idei pentru ruperea ciclurilor vicioase dintre sănătatea financiară, fizică și mentală.

Stresul financiar

Să începem cu stresul. Stresul este răspunsul organismului la orice cerere făcută către acesta. Ea afectează aproape fiecare sistem al corpului, inclusiv bătăile inimii, respirația, mușchii și creierul nostru. Un pic de stres poate fi un lucru bun, dacă ne motivează să răspundem constructiv unei amenințări sau unei oportunități și dacă nu durează prea mult.

Din păcate, stresul provocat de provocările financiare este adesea cronic. Cheltuielile neașteptate, necesitatea de a economisi pentru pensionare și de a cheltuieli pentru îngrijirea sănătății sunt principalii vinovați.

Spirala de stres nr. 1: Sănătatea fizică

Stresul cronic este legat de problemele de sănătate fizică. Un nivel de stres ridicat provoacă o reacție de luptă sau de zbor, eliberând adrenalina și cortizolul. Acești hormoni pot suprima sistemele imune, digestive, de somn și de reproducere, iar, dacă se întâmplă frecvent, le poate face să nu mai funcționeze normal. Angajații cu stres financiar ridicat sunt mai predispuşi la o situație de sănătate precară, suferind de dureri de cap, depresie sau alte afecțiuni.

Stresul este, de asemenea, asociat cu un comportament cu risc ridicat, inclusiv abuzul de alcool și droguri; supraalimentarea, comportamentele sedentare cum ar fi petrecere timpului pe internet și în faţa televizorului. Aceste comportamente pot agrava sănătatea şi finanţele.

Potențialul ciclu vicios vine din provocările financiare care duc apoi la sănătatea precară, direct și indirect, prin comportamente nesănătoase. Sănătatea slabă poate agrava provocările financiare și stresul financiar prin creșterea cheltuielilor medicale, reducerea productivității la locul de muncă și îngreunarea luării unor decizii bune din punct de vedere financiar și medical.

Spirala de stres nr. 2: Asistență medicală întârziată

Stresul financiar poate, de asemenea, să dăuneze sănătății atunci când lipsa resurselor financiare îi determină pe oameni să întârzie tratamentul medical necesar. Aceasta duce la cel de-al doilea ciclu vicios: o afecțiune medicală are ca rezultat creșterea neașteptată a cheltuielilor, crescând nivelul de stres, ceea ce agravează starea direct și indirect, deoarece pacientului întârzie îngrijirea medicală și luarea medicamentelor de care are nevoie.

Spirala de stres nr. 3: Sănătate mintală

Desigur, trăim mental stresul financiar și fizic. Persoanele cu datorii sunt de trei ori mai susceptibile de a avea o problemă de sănătate mintală, în special depresia, anxietatea și tulburările psihotice. Stresul financiar este a doua cauză de sinucidere, după depresie. Potrivit terapeutului Rachel Mickenberg, umilinţa din rândul celor stresați din punct de vedere financiar face mai dificilă solicitarea de ajutor, deoarece agravează sănătatea mintală.

Provocările legate de sănătatea mintală pot afecta luarea deciziilor financiare, medicale și de auto-control, precum și posibilitățile de angajare. Cei cu probleme financiare grave, suferă de o încărcare mentală mult mai mare ce vine şi din gestionarea diferitelor provocări de la locul de muncă, fiind afectată inclusiv creativitatea, empatia, planificarea și rezolvarea problemelor.

Aşadar, avem al treilea ciclu vicios. Stresul financiar este asociat cu provocările legate de sănătatea mintală, care diminuează luarea deciziilor financiare și ocuparea forței de muncă, agravând în continuare situația financiară. Acest lucru poate crește stresul, ceea ce poate agrava starea de sănătate mintală:

Ruperea lanțului

Lăsate nerezolvate, ciclurile vicioase ca acestea pot spirala scăpând de sub control, cu consecințe grave pentru indivizi, angajatori și societate. Din fericire, există lucruri pe care indivizii și organizațiile le pot face pentru a rupe aceste bucle.

Persoanele fizice pot lua măsuri pentru a-și îmbunătăți comportamentele financiare, printr-un control mai bun al cheltuielilor și prin creșterea economiilor. Aceasta începe cu planificarea pentru viitor și crearea unui buget destinat să vă facă mai fericiți. Alții pot beneficia de sfatul unui consultant financiar sau consilier de credit. Puteţi, de asemenea, lucra la dezvoltarea mândriei şi a stimei de sine prin obiceiuri care aduc valoare, fără a fi bani în sine, folosind tehnici de relaxare, cum ar fi yoga și meditație, și obținerea sprijinului din partea prietenilor, familiei și, probabil, a unui terapeut.

Guvernele, furnizorii de asistență medicală și companiile au o responsabilitate morală și un interes direct în ruperea acestor cicluri vicioase. Acestea ar trebui să sponsorizeze programe de sănătate financiară (precum și generale și mentale) pentru a ajuta oamenii să-și controleze cheltuielile, să realizeze fonduri de economii și să planifice pentru viitor. Instituțiile financiare trebuie să sprijine astfel de programe și să ofere produse și servicii mai adecvate consumatorilor cu venituri mici și medii.

Sursa: Forbes.com

Foto: Pixabay

Citește și De ce succesul pune o presiune asupra relațiilor profesionale și a celor de prietenie?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •