De ce succesul pune o presiune asupra relațiilor profesionale și a celor de prietenie?

De ce succesul pune o presiune asupra relatiilor profesionale si a celor de prietenie

Prieteniile ne influențează modul în care ne proiectăm viețile. Ne folosim relațiile pentru a ne forma identitatea. Deseori, acestea determină unde mergem, ce citim, ce cumpăram, ce credem și cu cine ne asociem. Aşadar, când ne confruntăm cu o schimbare uriașă în viața noastră – fie că este vorba de o promovare, de lansarea unei afaceri sau de recunoașterea muncii noastre – se schimbă ordinea și organizarea naturală a relațiilor noastre sociale. Și, uneori, ne aflăm în dificultate să ne reorganizăm din nou prieteniile (sau prietenii noștri se confruntă cu aceleaşi provocări).

Ce putem face? Cum putem face schimbări care să ne permită să reușim în carieră, menţinând în același timp unele relații și renunţând la altele? Care este mixul potrivit? Sunt șapte lucruri de luat în considerare dacă vă simțiți puțin vinovaţi sau vă întrebați ce este greșit.

1.) S-a schimbat stilul vostru de viață?

Dacă ați avut unele reuşite în cariera voastră (mai ales dacă sunteți antreprenori), este posibil să fi venit ca urmare a unei munci asidue, a orelor lungi de lucru și, eventual, a unor week-end-uri petrecute la birou – pentru o perioadă considerabilă de timp. Aceasta înseamnă că probabil stilul vostru de viață s-a schimbat. Nu mai faceți aceleași lucruri, nu aveți un program accesibil și puteți face alegeri diferite. Schimbându-vă stilul de viață, vă schimbaţi şi oamenii din jur, indiferent cât timp aţi fost prieten cu cineva sau cât de des obișnuiaţi să petreceţi timp împreună.

2.) Sunteți epuizaţi, stresați sau neimplicaţi?

Succesul vine și cu un preț. Când avansaţi la locul de muncă, sunteți adesea încărcat cu mai multă responsabilitate și stres. Luați în considerare ce fel de energie aduceți cu voi înainte de a pune la îndoială calitatea unei relații care ar putea să se răcească. Încă mai sunteţi prezenţi, în același mod, pentru prietenii din jurul vostru? Poate că au un motiv să se distanțeze de voi?

3.) V-aţi schimbat interesele?

În afara rutina voastră zilnică, succesul vă schimbă obiceiurile. S-ar putea să aveți priorități diferite acum și, ca rezultat, s-ar putea să vă vedeți prietenii în mod diferit. Studiile arată că, adesea ne împrietenim cu oameni care ne aduc valoare. Vrem să fim prieteni cu oameni care ne aduc beneficii. Este foarte posibil ca felul în care vă trataţi prietenii, de când aţi cunoscut succesul, să se fi schimbat și acest lucru să vă fi afectat relațiile.

4.) Țineți la anumite idealuri pe care prietenii voştri nu le pot atinge?

Această întrebare este întotdeauna dificilă. Poate că acum treceți prin foarte multe, sau responsabilitatea noului loc de muncă (sau noua afacere, sau alt factor de succes) vă afectează. S-ar putea să vă așteptați ca prietenii voştri să răspundă la asta. S-ar putea să vă așteptați ca alții să înțeleagă de ce aveți o stare de spirit negativă sau că nu aveți aşa de mult timp aşa cum i-ați obișnuit. Într-un anumit moment, totuși, răbdarea lor se va epuiza. Poate fi timpul să investiți într-o mai bună gestionare a echilibrului dintre succesul și relațiile voastre.

5.) Prietenii voştri s-ar putea să vă simpatizeze mai puţin.

Dacă lucrurile s-au tensionat în ultima vreme între voi și cei dragi, este foarte posibil ca ei să resimtă efectele succesul vostru. Și asta este normal. Ca ființe umane, folosim prietenii și membrii familiei ca etaloane de relativitate. Ne măsurăm între noi și ne întrebăm cum ne comparăm.

6.) Nu oferiţi emoții negative, lucrurilor care sunt absolut naturale.

Dacă simțiţi că vă pierdeţi prietenii, sincer poate fi mai puţin rău decât pare! Poate că trebuie doar să vă reglați programul, sau impactul negativ al succesului vostru trebuie diminuat. Lăsaţi asta să se întâmple într-un ritm natural și faceți ceea ce puteți pentru a înțelege deconectarea.

7.) Dacă tot nu funcționează, este OK să lăsați prietenia să se termine – și să faceți loc în viață pentru alta nouă.

Potrivit lui Bill Rawlins, profesor de comunicare interpersonala la Universitatea Ohio, relaţiile noastre pot fi etichetate ca active, latente şi comemorative. Unele sunt înfloritoare, unele sunt sezoniere, iar altele sunt menite să rămână în trecut, iar relațiile se transformă între aceste categorii. Aşadar, pe măsură ce viaţa voastră se transformă în ceva nou, lăsaţi relaţiile să îşi urmeze cursul. Este o parte naturală a vieții.

Sursa: Forbes.com

Foto: Unsplash

Citește și Cinci întrebări care te pot ajuta să îţi descoperi menirea

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •