Candidații își aleg angajatorul în funcție de mediul de lucru plăcut și pachetul salarial

Candidatii isi aleg angajatorul in functie de mediul de lucru placut si pachetul salarial

În top 5 criterii pe care le iau în considerare candidații, se plasează mediul de lucru plăcut, alături de pachetul de salarii şi beneficii oferit de către compania respectivă. Cel puțin așa arată rezultatele unui studiu recent. „Cei mai doriţi angajatori” dezvăluie percepţiile candidaţilor în raport cu angajatorii care activează în România.

Scopul acestui studiu este de a oferi companiilor informaţii specifice cu privire la grupul-ţintă şi comportamentul candidaților. Cu ajutorul acestor date, ei își pot construi mai eficient strategia de recrutare și Employer Branding. Acesta sondează gradul de atractivitate al brand-urilor de angajator, precum şi aşteptările pe care candidații le au de la aceştia. Sondajul a fost iniţiat în perioada martie – mai a acestui an, de către Catalyst Solutions.

Cele mai dorite companii din Romania in 2017

Candidatii isi aleg angajatorul in functie de mediul de lucru placut si pachetul salarial

Candidații au un interes sporit pentru companiile de tehnologie. Topul este dominat de companii care activează în IT, Automotive, Oil&Gas, precum şi companii care își desfășoară activitatea în Telecom și FMCG. În top 20, sunt reprezentate industriile financiar-bancar, consultanță şi BPO. Participanţii la studiu au fost întrebați care sunt top 3 companii pentru care își doresc să lucreze, iar răspunsurile lor au fost libere, neasistate.

 

Care sunt criteriile în funcție de care respondenţii îşi aleg angajatorul?

În top 5 criterii pe care le iau în considerare candidații, se plasează mediul de lucru plăcut, alături de pachetul de salarii şi beneficii oferit de compania respectivă. Următoarele criterii sunt siguranța locului de muncă, posibilitățile de evoluție profesională respectiv, programele de training pe care compania le oferă.

Candidatii isi aleg angajatorul in functie de mediul de lucru placut si pachetul salarial

Aceste rezultate nu mai sunt o surpriză, având în vedere că tot mai multe studii arată că angajații sunt orientați spre siguranță. Într-o piață în care numărul de oportunități de carieră este ofertant, procesul de luare a deciziei devine mai rafinat, candidații țin cont de mai multe aspecte și valorizează o serie de alte criterii, pe lângă cele financiare.

Cert este faptul că „trăim într-o lume a candidaților”, după cum o spun chiar specialiștii din zona de recrutare. Companiile încep să conștientizeze această tendință și își adaptează ofertele de muncă la cererile de pe piață.

Citește și: Plan de carieră sau salariu mare: de ce aleg să rămână angajații?

Ce canale de comunicare folosesc candidații atunci când vor să afle mai multe informații despre viitorii angajatori?

O altă dimensiune analizată în studiu se referă la canalele de comunicare folosite de către respondenți atunci când vor să afle mai multe informații despre companii şi oportunităţile de carieră. Rezultatele arată că în topul modalităților de informare sunt portalurile de joburi (75,43%), recomandările primite de la prieteni și colegi (63,54%), alături de site-urile companiilor (58,67%). În plus, rețeaua de socializare Linkedin (54,58%), interacțiunea personală cu angajatorii (53,66%), anunțuri ale angajatorilor pe site-uri de știri și de specialitate (50,76%) și târgurile de joburi (47,40%) sunt preferate de respondenţi.

Candidatii isi aleg angajatorul in functie de mediul de lucru placut si pachetul salarial

Cu toate că mediile de comunicare online și rețelele de socializare sunt prezente destul de sus în topul canalelor utilizate, potențialii candidați nu neglijează interacțiunea directă cu reprezentanții organizației. De cele mai multe ori, ei sunt în căutarea acelor situații în care pot discuta direct cu angajați din cadrul companilor vizate, indiferent dacă vorbim de evenimente la sediul companiei, târguri de carieră sau alte evenimente de business la care este prezent un anumit angajator. Feedback-ul primit de la prieteni sau colegi cântărește și el foarte mult în decizia de angajare. Din acest motiv, experiența pe care companiile o oferă actualilor angajați este definitorie pentru reputația lor în piață.

Rezultatele studiului din acest an se bazează pe informaţiile colectate în urma unui chestionar online desfășurat în perioada martie – mai 2017. La studiu au participat 11.036 respondenţi cu studii superioare, atât juniori, cât și candidați cu experiență, din toată țara.

Catalyst Solutions este o companie românească de consultanță în resurse umane, specializată în soluții de recrutare și employer branding.

Citește și: 7 beneficii pe care angajații voștri le-ar aprecia (mai mult decât o majorare de salariu)

(Foto: viganhajdari, wwww.pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •