Calitatea scăzută şi preţurile de dumping afectează piaţa

Riscurile sunt identificate si analizate de catre manageri

În zona de consultanţă şi outsourcing, principalele riscuri pentru industrie şi compania pe care o conduc sunt companiile care furnizează servicii la un nivel de calitate scăzut şi la preţuri mici, uneori de dumping, şi care scad nivelul de încredere al companiilor în astfel de servicii, ceea ce afectează piaţa per ansamblu şi pe termen lung.

Un alt risc, din punctul de vedere al resurselor umane, este deschiderea de Shared Service Centers în zona financiară. Din acest motiv, păstrarea talentelor în companie devine o adevărată provocare.

În compania noastră, nu avem o persoană dedicată managementului riscului. Riscurile sunt identificate şi analizate de către manageri, în cadrul întâlnirilor săptămânale care se organizează.

Avem, de asemenea, câteva zone cărora le-am alocat sisteme de risc management:

 • infrastructura IT;
 • managementul datelor clienţilor;
 • sistemul „4 eyes policy”, care se aplică tuturor activităţilor din companie.

Din punctul meu de vedere, un risc calculat înseamnă un risc pentru care sunt pregătit şi pentru care am cel puţin o soluţie care se poate implementa imediat ce riscul apare.

În business-ul nostru, urmărim trei niveluri de risc:

 • Critic: care afectează livrarea serviciilor către clienţii externi;
 • Mediu: care afectează procesele interne, dar care nu influenţează livrarea către clienţi;
 • Scăzut: care pot afecta procesele interne, dar pentru care există deja soluţii aplicabile.

Ca abordare posibilă a riscurilor, normal că o prefer pe cea de prevenire, dar sunt destul de multe cazuri în care se intră direct în cea de confruntare, pentru că nu poţi mereu să previi şi, prin urmare, ajungi în etapa în care trebuie să găsești o rezolvare.

Pentru economia românească, riscurile majore sunt, din păcate, cele care nu pot fi prevenite, ci mai mult confruntate. De exemplu, instabilitatea legislativă / fiscală pune companiile în poziţia de a se confrunta cu acestea şi de a găsi soluţii pe loc, deoarece, oricât de mult ai încerca să stabileşti un sistem de risc management pe această zonă, statul te poate surprinde prin deciziile luate. Prin aceste decizii, economia românească poate fi afectată pe termen lung, deoarece investitorii străini nu agreează instabilitatea (a se vedea cazul Ungariei).

Personal, pot spune că îmi place riscul într-o anumită măsură, respectiv îmi place să fiu deschizător de drumuri şi să promovez servicii pentru care piaţa din România poate nu este pregătită încă. În acelaşi timp, am o adversitate faţă de riscul care presupune, în cazul unui eşec al respectivului proiect, reducerea de personal şi restrângerea activităţii companiei.

(Foto: soapbeard, www.flickr.com)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •