Managerii estimează că în următoarele 3 luni va crește numărul de angajați

Managerii companiilor estimează, pentru perioada aprilie – iunie, o creştere a activităţii în toate sectoarele economice, dar și a numărului de salariați, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu cele trei luni anterioare, managerii din sectoarele servicii, comerțul cu amănuntul, industria prelucrătoare și construcții opinează că cifrele vor fi de partea lor, fie că vorbim de zona de producție, angajați sau prețuri.

tabel

 

Citește și STUDIU. 1 din 4 angajatori anunță planuri de a-și crește numărul de angajați

Servicii

Conform analizei realizate de INS, cererea de servicii va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (+14%).

Mai mult, se estimează o creştere moderată a numărului de salariaţi, iar conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate.

Comerţul cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere
a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile
comerciale (+37%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi, în aceeași situație aflându-se și prețurile.

Citește și: Cum se uită angajaţii către 2015: cu un optimism crescut, concentraţi pe angajabilitate şi pregătiţi pentru Generaţia Z

Industria prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru perioada aprilie-iunie o creştere a volumului producţiei (+16%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru fabricarea băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (+52%), în timp ce activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului va avea tendinţă de scădere (-19%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni. Referitor la numărul de salariaţi, se estimează, de asemenea, relativă stabilitate.

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2015, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele
trei luni, creştere a volumului producţiei (+29%) şi a stocului de contracte şi comenzi
(+22%).

Totodată, managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora.

(Foto: commons.wikimedia.org)

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •