Cele mai mari preconcepții despre inteligența artificială

Cursa globală pentru adoptarea AI se intensifică

Inteligența artificială a generat mult interes din partea întregii lumi de afaceri, dar a generat și multe concepții greșite despre acest salt semnificativ în tehnologie.

Când lumea aude despre inteligența artificială, primul lucru la care se gândește este o „entitate” atotștiutoare, o mașinărie care este mult peste inteligența umană. Inteligența artificală este ceva mare și înspăimântător. Este o amenințare care ne va lua joburile și triaul, ne va înlocui pe toți și în cele din urmă va șterge orice urmă a rasei umane.

Acesta un scenariu science-fiction. Aceste preconcepții ne țin în loc de la construirea unei relații pozitive cu această tehnologie.

Inteligența artificială va înlocui oamenii

IA în sine, este o tehnologie fără voință. Nu încearcă să înlocuiască forța de muncă pentru o alternativă mai inteligentă și mai ieftină. Este capitalism tehnologic postindustrial la cele mai bune rezultate ale acestuia. Poate părea o diferență subtilă, însă este uriașă. IA primește toată vină, dar paradigma capitalistă este mult mai responsabilă pentru amenințarea la adresa mijloacelor noastre de trai decât tehnologie în sin.

IA este ridicol de inteligentă

Inteligența artificială ar putea fi ridicol de simplă în aplicațiile sale. Poate fi fragmentat și disociat, spre deosbire de o versiune perfecționată a minții umane. IA poate facce lucruri simple, cum ar fi să învețe să joace șeptică, să identifice modele în seturi de date mari sau orice activitate simplă care necesită doar procesarea a mai multor date decât poate o persoană. IA nu e neapărat un concurent care încearcă să depăsească mintea umană, ci eventual o extindere a simțurilor și capacităților noastre, scrie business.com

IA este complexă și greu de înțeles

Codificarea pentru IA poate deveni foarte complexă, însă conceptul este simplu:dacă poți înțelege mintea ca pe un procesor cognitiv, poți înțelege IA. Mintea este puternică nu numai prin faptul că învață lucruri, ci le și îmbunătățește pe baza experiențelor. Să zicem că într-o zi încecați să puneți apă într-o tigaie cu ulei încins și faci o explozie în bucătărie.  Vei învăța să nu mai faci asta. Așa că tot ce face inteligența artificială este să imite tot ceea ce facem în mod natural.

IA ne va face să fim singuratici

Nu avem nicio idee cât va evolua inteligența artificală. Nu știm cât de puternic va fi reglementată industria și dacă va continua sau nu să se concentreze asupra aplicațiilor directe pentru IA, spre deosebire de conștientizarea privind finanțarea. Deși este logic să precizem această evoluție naturală a inteligenței artificiale, adevărul este că nu se știe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •