6 tehnici pentru a-ţi îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor

6 tehnici pentru a-ti imbunatati abilitatile de rezolvare a problemelor

Fie că te întrebi ce vei mânca la masa de prânz sau cum vei câștiga înapoi un client important, luarea de decizii este ceva ce trebuie să faci în fiecare zi. A fi în stare să luăm astfel de decizii – și a ne confrunta cu dificultăţile adiţionale – este ceea ce ne ajută să avem succes în viață.

Uneori, luarea unor decizii pare că ar trebui să fie mai ușoară decât este cu adevărat. La urma urmei, de unde știi că o alegere nu este potrivită până nu o vei testa?

Trebuie însă să-ţi îmbunătățești abilitățile de rezolvare a problemelor. Prin identificarea problemei pe care trebuie să o rezolvi și gândindu-te la căile pe care le poți aborda, luarea deciziilor devine mult mai ușoară. Știi ce este important și asta este crucial pentru economisirea timpului, pe măsură ce te îndrepți spre o soluție.

Iată șase tehnici pe care le poți lua în considerare pentru a rezolva orice situație dificilă.

Dezvoltă o abordare pas cu pas.

Psihologii și cercetătorii au dezvoltat o abordare sistematică pentru a descoperi o soluție durabilă la orice problemă. Această tehnică, denumită ciclul de rezolvare a problemelor, începe cu identificarea problemei. La urma urmei, ar putea exista mai multe probleme legate de o situație și ai putea să te concentrezi asupra celei greșite. Separă simptomele de cauză.

După definirea problemei, formează o strategie. Aceasta va varia în funcție de situație și de preferințele tale, dar va dezvolta idei ample ținând cont de resursele tale. Sunt fezabile soluțiile? Vino cu idei multiple pentru a avea opțiuni.

Organizează-ţi informațiile: Ce știi sau nu știi despre această problemă? Prin colectarea cât mai multor informații posibile, îţi crești șansele de a obține un rezultat pozitiv.

După ce te decizi asupra unei soluții, monitorizează progresul acesteia. Soluția pe care o dezvolţi ar trebui să fie măsurabilă, astfel încât să poți evalua dacă ajunge la destinație. În caz contrar, poate fi necesar să implementezi o strategie alternativă.

Evaluează rezultatul final. Cum s-a raportat soluția la obiectivele tale? Ai reușit să te menţii în buget? Dacă da, soluția a fost un succes. Dacă nu, încearcă o altă abordare data viitoare.

Citește și Cum poţi să ai mai mult succes prin încetinirea ritmului în care acţionezi zi de zi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •