Când ai mulțumit, ultima oară, cuiva care te-a ajutat sau sprijinit necondiționat, la un moment dat?

A arăta mulțumire este ceva simplu, dar care poate avea un impact foarte mare asupra celor implicați. Iar a-i ajuta pe alții reprezintă un pas important către a fi tu însuți fericit / mulțumit. O cercetare făcută de către London School of Economics arată că oamenii care se oferă voluntari sunt mai fericiți. Cei care fac voluntariat o dată pe lună sunt cu 7% mai fericiți decât cei care nu se implică în astfel de activități. Cei care fac voluntariat o dată la două săptămâni sunt cu 12% mai fericiți (Simple Changes, Big Rewards: A Practical, easy guide for healthy, happy living, Harvard Health Publications).

Sinceră să fiu, nu credeam că astfel de activități sunt pentru mine. Mă gândeam că în zona de voluntariat sau ONG-uri lucrează oameni foarte sociabili, empatici, calzi, pacifiști.

S-a întâmplat, totuși, ca acum câțiva ani, să începem să lucrăm (eu și colegii mei din Interact) pentru ASPSE (Asociația Studenților la Psihologie și Știintele Educației) – Școala de HR. Am participat voluntar la conferințele lor, la workshopurile de Change Management, Gamification, Learning and Development, am făcut simulări de business pentru ei, pentru a-i sprijini în pregătirea pentru integrarea în organizații. Au fost weekend-uri pe care eu și colegii mei le-am petrecut împreună cu studenții. Este felul nostru de a arăta că ne pasă de ei. În plus, voluntariatul poate fi un mod foarte bun de a-ți face prieteni, de a construi relații mai bune cu colegii, prin angajamentul pe care ni-l luăm pentru o cauză comună, fără câștiguri financiare.

În ultimii doi ani, am fost la două școli numite “Școala Altfel”și am lucrat cu copii din clasele 0 și întâi. A fost greu, însă a meritat, pentru că am putut vedea astfel copii plini de energie, creativi, veseli, dornici să interacționeze cu noi, să se joace, să cânte, să danseze. Copiii sunt niște observatori extraordinar de fini ai noștri, ai acțiunilor noastre. În asemenea întâlniri, ei pot învăța cât este de bine să îi ajuti pe alții, pot să învețe să-și cultive niște comportamente bune pentru viitorul lor.

Voluntariatul ne dă, totodată, oportunitatea de a testa niște tipuri de activități care pot fi interesante pentru cariera noastră pe termen lung. Lucrul cu studenții și cu copiii ne-a ajutat să ne mutăm, pentru scurt timp, atenția de la propriile probleme, preocupări, și să punem lucrurile în perspectivă. Să ne putem compara cu alții și să observăm că, de fapt, propriile probleme nu sunt chiar atât de grave. Am constatat că a-i ajuta pe alții poate să ne ajute pe noi înșine să ne creștem stima de sine, să creștem ca indivizi, să ne dezvoltăm.

Poate te interesează: Dar profilul meu se poate schimba?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •