Dar profilul meu se poate schimba?

Dar profilul meu se poate schimba? Aceasta este una dintre primele întrebări pe care le primesc la Meeting of the Minds – seminarul care reprezintă descoperirea pas cu pas a psihometricului Emergenetics – după ce înmânez profilurile individuale participanților și le dau câteva minute să reflecteze pe marginea lor. La început, întrebarea m-a surprins: de ce să-ți canalizezi energia pe ceea ce nu este bine, pe punctele slabe, în loc să vezi partea bună a ceea ce ești, să pornești de acolo? ”Bine că ești tu împăcată cu tine și defectele tale!”, mi-ar putea spune cineva cu ironie.

Adevărul este că trăim într-un spațiu cultural aflat într-o relație tensionată cu greșeala și cu defectele. Copiii nu sunt încurajați să învețe din greșelile lor, rareori ajungem la confortul psihic al lui ”a greși e omenește” și ne este foarte greu să ne acomodăm cu defectele noastre – să le recunoaștem, să corectăm pe ici pe colo, dar și să le acceptăm ca fiind parte din noi în aceeași măsură ca și calitățile. Firesc și omenesc, până la un punct.

Poate mă înșel, dar citesc în graba acestei întrebări a participanților la seminar o nemulțumire de sine, o dorință – ușor nerealistă – de a se schimba cu totul, mai degrabă decât de a îmbrățișa ceea ce sunt, cu bune și cu rele. Când încă de mic nu știi cum să te poziționezi nici față de punctele tale tari și te lauzi peste măsură (”Ți-au murit lăudătorii?”), nici față de cele slabe (”De ce a luat Popescu mai mult decât tine la matematică?”), este greu să devii echilibrat la maturitate, să te uiți la ceea ce se poate schimba cu adevărat și la ce trebuie pur și simplu acceptat.

Preferințe de comportament

Răspunsul la întrebarea de la care am pornit este simplu: da, profilul se poate schimba, dacă vrei cu adevărat, prin efort susținut și conștient. Uneori, se mai schimbă și datorită unor evenimente marcante în biografia personală. Dar dacă noi, consultanții, explicăm bine instrumentul Emergenetics, întrebarea își pierde sensul.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •