The Horse Connection, program de leadership realizat cu ajutorul cailor, implementat şi în România

The Horse Connection, program de leadership realizat cu ajutorul cailor, implementat si in Romania

Compania Actinote, care furnizează programe de coaching şi leadership, implementează în România The Horse Connection, un program de leadership cu o vechime de 16 ani, creat de trainerul şi consultantul internațional Toine Kets şi implementat până acum în ţări ca Olanda, Grecia, Polonia, Germania, Serbia, Ucraina. În jur de 80% dintre participanţi acced, graţie acestui program de leadership, de la statutul de manager la cel de lider.

The Horse Connection se adresează în special top şi middle-managerilor care doresc să îşi consolideze statutul de lider, precum şi angajaţilor din companii multinaţionale sau alte companii, interesaţi de o abordare inedită a dezvoltării personale. De asemenea, The Horse Connection vine în sprijinul angajaților pentru a dobândi mai multă încredere în ei înşişi şi în ceilalți, în interiorul echipei.

Conceptul care stă la baza programului este activarea emoţiei şi a empatiei, precum şi valorificarea acestora în sprijinul dezvoltării abilităţilor de lider ale participanţilor. Acest program diferă de instrumentele clasice de management prin faptul că liderii sunt aduşi în poziţia de a reflecta despre sine, efectele fiind transpuse asupra comportamentului acestora sau al întregii echipe.

Trainingul se derulează pe parcursul a 2-3 zile, una dintre ele fiind alocată lucrului efectiv cu caii. Workshop-ul și exercițiile sunt personalizate pentru fiecare client, care comunică echipei de traineri obiectivele urmărite. Grupele de participanţi numără, în general, 15 persoane. Participanții primesc sarcini individuale în interacţiunea cu calul, pe care au sarcina să îl conducă, însă fără a implica elemente de echitaţie, ci doar folosirea limbajului corporal, a voinţei şi a strategiei.

Citeşte şi Cum să fii un șef bun în vremuri rele

“Liderii sunt şi manageri, însă managerii nu sunt întotdeauna lideri. Deseori, programele clasice de leadership nu se referă la leadership, ci la management. Horse Connection are la bază un concept care experimentează puterea de a te desprinde de clişee mentale: leadership nu înseamnă control, ci libertate, înseamnă a-ţi asuma responsabilitatea, a şti să asculţi oamenii şi a oferi un exemplu. Suntem fiinţe emoţionale, iar vremea controlului emoţiei s-a cam dus. Iată de unde am pornit alături de Helga Meurs, instructoarea de cai olandeză care mă însoţeşte de la început în acest proiect provocator. Calul este folosit ca o oglindă a noastră, ne ajută să ne descoperim individual, dar şi în echipă. Feedback-ul oferit participanţilor este imediat, iar oamenii se schimbă ulterior. Rezultatele The Horse Connection pot evalua foarte riguros evoluţia participanţilor după absolvirea trainingului: în jur de 80% dintre aceştia devin lideri”, declară Toine Kets, olandezul care a înfiinţat compania Actinote în România în 2007, respectiv programul The Horse Connection în 2010.

Până acum, Toine Kets a avut în jur de 1.800 de clienţi în România, programul The Horse Connection fiind urmat de circa 300 de persoane din companii de top active pe piaţa autohtonă. În total, 5.000 de participanți au urmat programele de leadership ale lui Toine Kets la nivel internaţional.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •