Talent Management 2.0

Toti liderii ar trebui sa aiba  competentele unui lider de talente

de Laura Martin, Learning & Development Partner, Enovate România

Ca profesionişti de resurse umane, suntem, de fapt, profesionişti în managementul talentelor, în organizaţiile de care avem grijă.

 

Susţinem cu dovezi clare că oamenii sunt cei mai importanţi atunci când vorbim despre îndeplinirea obiectivelor și performanţa organizației. De noi depind angajarea celor mai buni oameni, alinierea lor la cultura organizațională, susținerea și evaluarea acestora, alocarea activităților de învățare potrivite, compensarea adecvată a celor mai buni performeri.

 

Pe scurt, managementul talentelor.

Dar cum poți păstra privirea de ansamblu asupra tuturor proceselor de HR și, în același timp, să faci un „zoom in” și „zoom out” în orice arie (sau asupra oricărui angajat) care te interesează în mod special într-un anumit moment? Cum poţi vedea întreg ciclul de viață al unui angajat (evoluția, activitățile de învățare, îndeplinirea indicatorilor de performanță etc.) în organizație, din momentul recrutării și până când părăsește compania? Cum poți identifica, pe bune, cei mai importanți oameni pentru organizație? Un singur răspuns poate fi valabil, și anume tehnologiile (programele, sistemele) care integrează toate procesele și scot la iveală toate datele de care un responsabil de HR are nevoie în deciziile sale. Și aș mai adăuga ceva: tehnologiile integrate. Cel mai bun exemplu sunt sistemele de talent management. Ele automatizează procesele de HR, le eficientizează și oferă acea privire de ansamblu, dar și de detaliu despre care vorbeam mai devreme.

În același timp, suntem cu toții atinși de marile schimbări ale web 2.0. Internetul a devenit social de mult timp deja și mulți dintre noi nu ne putem imagina o zi fără să fim la curent cu ce fac prietenii noștri pe Facebook sau Twitter, cu actualizările de pe LinkedIn sau cu noile articole apărute pe blogurile preferate. Și nu facem asta doar de amuzament, ci din ce în ce mai mult în interes de business.

Mergând mai departe, utilizarea masivă a tehnologiei și a rețelelor sociale are un impact imens în toate ariile resurselor umane, de la comunicarea internă la brandingul de angajator. Practicile de HR devin din ce în ce mai „sociale”. Recrutarea, managementul performanței, compensațiile și beneficiile, învățarea, managementul carierei devin „sociale”.

Ce presupune această transformare? În recrutare, LinkedIn și Facebook joacă deja un rol-cheie. Un exemplu foarte relevant este parteneriatul Taleo – LinkedIn. Taleo, unul dintre cei mai puternici creatori de sisteme integrate de talent management, folosește capabilitățile LinkedIn pentru a face sourcingul candidaților, direct în modulul de recrutare. Recrutorii au astfel acces direct la uriașa bază de date a LinkedIn, iar în același timp sistemul selectează pentru ei acele profile potrivite poziției căutate.

Învățarea devine și ea socială. Pe lângă mixul de elemente deja consacrate (eLearning, față-în-față, coaching, mentoring, proiecte sau simulări interne), apar unele noi, cu scopul de a apropia și mai mult învățarea de generarea rezultatelor de business.

Comunitățile online de practici, blogurile specialiștilor din companie, forumurile sau ­chat-urile interne sunt câteva exemple simple de folosire a tehnologiei în învățarea socială. Și responsabilitatea HR-ului se schimbă: de la un stil directiv (top-down) la unul mai degrabă de suport al învățării (crearea contextului, punerea la dispoziție a instrumentelor etc). Conectarea, „sharing-ul” de informații și colaborarea aduc cu sine un stil autonom de învățare, în care utilizatorul final decide singur ce instrumente folosește, pentru a-și face jobul mai bine și a atinge obiectivele de business.

Acestea sunt doar câteva dintre schimbările care ne vor influența în perioada următoare, ca profesioniști de resurse umane sau „talent managers”. Sunt atât de multe abordări, instrumente și soluții pe piață, relațiile organizație – angajat sunt atât de complexe, încât toți responsabilii de HR trebuie să investească în training și formare pentru ei înșiși, pentru a fi pregătiți să selecteze și integreze cele mai bune elemente.

Sunt numai vești bune pentru noi, ca profesioniști sau echipe de HR, iar oportunitățile noastre de afirmare și poziționare puternică sunt tot mai multe, așa că haideți să experimentăm!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •