Anul provocărilor. Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în 2019

Anul provocarilor. Cum vad oamenii de afaceri evolutia business-ului in 2019

Accentuarea blocajului financiar, creșterea fiscalității și evoluția negativă a cursului de schimb reprezintă principalele temeri ale investitorilor la început de an. Potrivit unui barometru realizat de compania de consultanță Frames, 2019 se anunță a fi anul provocărilor, evoluția pozitivă a economiei fiind pusă sub semnul întrebării, printre altele, de modificările fiscale, de preconizata scumpire și restrângere a finanțării bancare și de scăderea semnificativă a apetitului pentru investiții.

Economia românească va continua să crească în 2019, însă ritmul va fi unul mai redus față de 2018, estimează reprezentanții mediului de business. 64% dintre cei chestionați de compania de consultanță Frames în cadrul ,,Barometrului privind starea economiei’’ au indicat un avans al PIB-ului între 3-3,5%, în timp cel 23% au estimat o creștere economică sub nivelul de 3%. Numai 13% dintre respondenți au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%.

Potrivit rezultatelor barometrului, principalele provocări pentru mediul de afaceri ar urma să fie legate de posibila extindere a blocajului financiar, indicat de 71% dintre respondenți, de o creștere a fiscalității (57%) și de o potențială evoluție negativă a cursului de schimb (52%).

,,Dinamica plăților în economie reprezintă, pentru investitori, cea mai presantă problemă. Distanța de la emiterea unei facturi până la plata acesteia a crescut semnificativ în 2018, iar în 2019, pe fondul potențialei reduceri a finanțării, această problemă s-ar putea accentua. Creditul furnizor s-a extins foarte mult, iar perioada medie de plată a ajuns, în unele sectoare, la 6-9 luni. În condițiile în care 90% din economie este formată din microîntreprinderi și companii mici, slab capitalizate, accentuarea blocajului financiar ar putea genera insolvențe și falimente în lanț”, estimează analiștii de la Frames.

Măsurile recente, în domeniul fiscal, anunțate în decembrie de Guvernul Dăncilă, reprezintă o altă provocare majoră pentru investitori.

,,Scumpirea și restrângerea finanțării bancare se află în prim-plan. Investitorii se tem că băncile vor strânge și mai mult robinetul creditelor, iar condițiile de finanțare vor deveni și mai drastice. Suprataxarea sistemului financiar va afecta și leasingul, costurile acestuia urmând să crească, în ton cu evoluția cursului valutar’’, au mai declarat experții.

Evoluția cursului euro reprezintă, pentru investitori, un indicator semnificativ al stării economiei.

Întrebați cum văd evoluția monedei europene în raport cu leul în 2019, peste 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul nivelului de 4,7 lei/euro. 32% se așteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei, în timp ce 14% estimează că moneda europeană va fi cotată, în acest an, sub nivelul de 4,7 lei.

Citește și Trei tendințe de marketing pentru generarea cererii în 2019

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •