Un nou studiu realizat la Universitatea din Virginia, Statele Unite ale Americii a stabilit, în urma unor cercetări recente, că suntem profund conectați unii de ceilalți, prin intermediul creierelor noastre, informează forbes.com.
În teorie, acest lucru s-ar numi empatie – abilitatea de a simți ceea ce simt alții – dar cercetătorii spun că este vorba despre ceva mai mult. Rezultatele obținute de Universitatea din Virginia sugerează că noi nu diferențiem ceea ce se întămplă cu cineva apropiat nouă de ceea ce ni se întâmplă nouă. Adică, daca cineva apropiat se află în pericol, creierul nostru va reacționa ca și cum noi suntem în primejdie.
Cercetarea a presupus o scanare a creierelor participanților la studiu sub amenințarea că li se vor aplica șocuri electrice lor, unui prieten sau unui străin.
Scanarea a arătat ce se întâmplă în zona creierului responsabilă cu reacția la amenințări. Atunci când cercetătorii amenințau că șocurile vor fi aplicate unui străin, zonele creierului responsabile pentru primejdii nu arătau nici o activitate. Când ameințarea, însă, s-a adresat prietenilor voluntarilor, regiunile creierului responsabile pentru această situație au devenit active în mod similar cu situația în care erau ei înșiși ameințați.
„Rezultatele arată capacitatea remarcabilă a creierului de a se modela în funcție de alții, arată cum cei apropiați nouă devin parte din noi”, a explicat James Coan, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia.
Studiul este important întrucât demonstrează că instinctual de supraviețuire pentru noi și grup și este amplificat de resursele cognitive pe care fiecare le alocă.
“O amenințare la adresa noastră, este o amenințare față de resursele noastre. Amenințările ne pot lua lucruri, Dar atunci când vorbim de prietenie, de oameni în care avem încredere și pe care ne putem baza, atunci resursele noastre se extind. Scopul tău devine și al meu, Face parte din supraviețuire”, a mai spus Coan.