Conflictul la locul de muncă: este bine să îţi arăţi sentimentele?

Conflict la locul de munca: este bine sa iti arati sentimentele?

Cu toții avem parte de conflicte la locul de muncă. Chiar dacă ai senzația că acestea apar fără nici un advertisment, în fapt, ele pot ascunde comportamente care te deranjează de mult timp și care au ieșit la iveală acum, sub această formă. Întrebarea care apare atunci când te confrunți cu un astfel de conflict este dacă te ajută să îți exprimi sentimentele sau nu. De cele mai multe ori, acestea îți dictează comportamentul și nu îți dai seama dacă procedezi corect. În acest caz, este important să faci o delimitare între ceea ce se întâmplă de fapt și reacția pe care o ai. Este necesar să iei o decizie conștientă în legătură cu exprimarea sentimentelor, iar pentru asta, autoarea Susan David îți oferă o serie de întrebări de care te poți ajuta.

Cine deține controlul: emoția sau persoana care simte emoția?

Încearcă să îți dai seamă dacă faci o alegere conștientă sau, dacă, de fapt, emoția este cea care îți dictează modul în care acționezi. Dacă emoțiile sunt cele care dețin controlul, este foarte puțin probabil să reușești să aplanezi conflictul. Din contră, îl poți agrava. Dacă emoția este cea care îți dictează acțiunea, este foarte greu ca tu să înțelegi punctul de vedere al celuilalt, să manifești empatie, compasiune și să îți articulezi coerent punctul de vedere. Ești pus în situația în care îți manifești, pe rând, o serie de emoții, care nu ajută la rezolvarea conflictului.

Ce simt, cu exactitate?

Înainte de a exprima orice emoție, este foarte important ca mai întâi să o înțelegi. Spre exemplu, când te simți furios – lucru natural în cazul unui conflict -, în spatele acelei emoții stă de fapt alta, mai nuanțată, precum cea de trădare, dezamăgire, frică. Ca să îți dai seama ce simți mai exact, este nevoie să te întrebi: ce simt, mai exact?, ce emoție se ascunde în spatele acestei emoții?. Când afli răspunsul, întreabă-te: care sunt celelalte două emoții pe care le simt?. Astfel, poți identifica problema reală, evitând să o confunzi cu una superficială, de suprafață.

Ce rol are această emoție?

Ține cont de faptul că emoțiile reprezintă niște semne. Ce vrea să îți spună acest sentiment de trădare, pe care l-ai identificat, despre lucrurile care contează pentru tine? Poate faptul că apreciezi loialitatea la membrii echipei tale. Acest lucru te va ajuta să îți dai seama cum să te comporți mai departe. Să îi spui cuiva că ești dezamăgit din cauza faptului că nu și-a dus la bun sfârșit sarcina și că pentru tine este important să poți avea încredere în el te va ajuta mai mult decât să îi spui că ești nervos. Odată ce reușești să îi spui cu claritate ce anume te deranjează, te va înțelege mai bine și veți reuși să ajungeți împreună la un consens. Însă, pentru a reuși să îi comunici ceea ce este relevant, este nevoie ca tu să identifici problema cu care te confrunți și să descifrezi semnele din spatele emoției generate.

Cât mă ajută să îmi exprim emoțiile în această situație?

După ce ai reușit să îți dai seama cine deține controlul și ce dorește să îți transmită emoția pe care o simți, e important să faci diferența între o „emoție rece” și „una caldă”. Emoția caldă este, de obicei, cea care vine cu dorința de a fi îndreptățit sau de a te răzbuna. În acest caz, este important să te calmezi înainte de a acționa. Emoția rece este cea pe care simți că o poți controla și a cărei intenție este de a ameliora conflictul. În acest caz, este în regulă să o exprimi. Te va ajuta la rezolvarea conflictului.

În general, este mai indicat să explici ceea ce contează pentru tine, decât să numești o emoție pe care o simți. Într-adevăr, există mereu riscul ca persoana de lângă tine să nu îți răspundă pe măsura așteptărilor, însă, în cazul în care ești dispus să ajungi la un consens, trebuie să îți asumi acest lucru și să accepți consecințele. În plus, trebuie să ai în vedere ce simte și cealaltă persoană. Empatia și compasiunea sunt foarte importante în rezolvarea unui conflict. Așadar, dacă decizi să îți exprimi sentimentele, este important să întrebi și persoana de lângă tine ce simte. Nu trebuie să transformați totul într-o competiție, despre cine e mai rănit. Soluția este să spună fiecare ceea îl deranjează și ce contează pentru el și să încercați să ajungeți la un consens.

Citește și Cum să-ți păstrezi calmul, în timpul unei crize

Sursa: www.entrepreneur.com

Foto: Headway / Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •