Ne confruntăm cu tot felul de sarcini dificile la muncă, iar toate ne provoacă stres și anxietate. Pentru astfel de probleme, cercetătorii au găsit soluția: spălatul pe mâini, informează mentalfloss.com.
Kai Kaspar, profesor la Universitatea Osnabrück din Germania a realizat un studiu în care i-a rugat pe participanți să rezolve o situație dificilă. O parte dintre ei au fost rugați să se spele pe mâini. Deși ambelele echipe s-au simțit încrezătoare în realizarea sarcinii, cei care s-au spălat pe mâini au fost mai încrezători.
Kaspar spune, însă, că a fost observat un efect invers în ceea ce privește motivarea. Rugați să realizeze sarcina respectivă pentru a doua oară, cei care nu s-au spălat pe mâini au fost mai motivați să își facă treaba mai bine. Pentru cealaltă echipă, potrivit cercetătorului, spălatul pe mâni a fost similar unei finalități. Ei au considerat că și-au terminat treaba odată ce și-au spălat mâinile.
Kaspar nu este primul care a încercat să analizeze spălatul mâinilor în raport cu starea de spirit. Alți cercetători au identificat efectul MacBeth (nume asociat personajului shakespearian) prin care oamenii care se simt vinovați de ceva, au tendința de a se spăla pe mâini.
„Am vrut să lărgesc aria cercetărilor care arătau că spălatul are acest efect de a înlătura aspect nedorite din trecut și să aflu dacă procedeul ne poate ajuta să ne ridicăm moralul, să ne simțim mai optimiști după ce am avut un eșec”, și-a explicat Kaspar demersul științific.
O altă teorie explică, în mod similar, cum motricitatea are un mare impact asupra stărilor emoționale. Potrivit acestei teorii creierul controlează corpul, tot așa cum, corpul influențează mintea. Dacă de inclinăm corpul înainte, de exemplu, cercetătorii au descoperit că avem tendința să ne gândim la viitor, iar dacă stăm pe spate, reflectăm asupra trecutului. Totul are legătură cu simbolismul. Ideea asociată spălatului este aceea de a ne face mai curați, de a da ceva rau jos pentru a fi înlocuit de bine.