Directorii generali din România sunt mai optimişti decât omologii lor la nivel global în ceea ce priveşte perspectivele de creştere ale afacerilor

Modelul de afaceri al companiilor de utilităţi trebuie să se modifice pentru a face faţă unor provocări complexe

Directorii generali din România par să-şi fi regăsit încrederea în perspectivele de creştere ale companiilor lor, atât pe termen scurt, cât şi mediu. 42% dintre respondenţi s-au arătat foarte încrezători cu privire la perspectivele de creştere ale companiilor lor în următorul an, iar 60% şi-au manifestat această aşteptare pentru următorii trei ani (în comparaţie cu 36%, respectiv 46% la nivel global).

„În schimb, optimismul acesta pentru propriile companii pare decuplat de perspectivele globale de creştere, opiniile despre situaţia economică generală fiind mai degrabă rezervate. Este un semn că directorii generali din România au învăţat că în actuala conjunctură economică nu se pot baza decât pe forţele proprii pentru creşterea afacerilor”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.

Astfel, 47% dintre respondenţii din România anticipează că economia va stagna în acest an, iar 38% văd chiar o deteriorare a conjuncturii economice (în timp ce media globală este de 28%).

Cei mai mulţi dintre directorii generali din România se vor concentra pe oportunităţi de creştere organică pe piaţa internă (33%) şi pe dezvoltarea de noi produse şi servicii (29%), în timp ce doar 5% dintre respondenţi mizează pe noi pieţe externe. În schimb, 15% dintre respondenţi consideră că extinderea operaţiunilor de pe pieţele externe unde companiile lor sunt deja prezente este cea mai bună opţiune de creştere. Se remarcă şi o orientare către proiecte de fuziuni şi achiziţii, joint-ventures şi alianţe strategice – 18% dintre respondenţi mizând pe astfel de strategii de creştere, faţă de doar 5% care vedeau astfel de oportunităţi în ediţia anterioară.

Riscurile

Într-o piaţă fragilă, care a înşelat deseori speranţele de redresare ale mediului de afaceri, directorii generali din România declară că volatilitatea economiei reprezintă principalul risc pentru companiile lor (87%,faţă de doar 64% anul trecut). De asemenea, respondenţii sunt foarte preocupaţi de eventualul răspuns al autorităţilor la situaţia deficitului bugetar (84%, faţă de 52% anul trecut), precum şi de creşterea poverii fiscale (67%), în timp ce 62% dintre respondenţi au indicat supra-reglementarea drept o ameninţare pentru companiile lor (faţă de doar 39% anul trecut), iar 82% sunt îngrijoraţi cu privire la stabilitatea cursului de schimb al monedei naţionale.

Doar 5% dintre directorii generali anticipează o destrămare a Zonei Euro (spre deosebire de 16% dintre respondenţii din SUA şi de la nivel global, precum şi faţă de 12% dintre cei din Europa). Însă 58% dintre participanţii la sondaj menţionează că impactul unui astfel de scenariu ar fi foarte mare şi le-ar afecta companiile.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •