Grijile financiare scad capacitatea de gândire

Grijile financiare scad capacitatea de gândire

Grijile financiare ne obosesc, ne fac să pierdem din concetrare, din puterea de a lua decizii și cresc riscul de a face greșeli, spun cei de la telegraph.co.uk.

Studiile de specialitate arată că astfel de griji pot afecta chiar și nivelul de inteligență. IQ-ul scade cu aproximativ 13 puncte, cam cât ar scădea după o noapte nedormită. Practic, oamenii cu probleme financiare tind să se descurce mai prost la anumite sarcini cognitive precum luarea unei decizii legate, de exemplu, de drămuirea banilor.

Pe această direcție, cercetătorii de la Universitatea Harvard au realizat două studii, unul în SUA și altul în India pentru a stabili cum afectează sărăcia abilitatea oamenilor de a gândi.

În New Jersey, de exemplu, 400 de cumpărători au fost puși să răspundă la o serie de întrebări financiare legate de cum ar plăti o reparație la mașină, în timp ce specialiștii analizau IQ-ul și performanța mentală. Atât participanții cu o situație financiară proastă,cât și cei cu o situație financiară bună au răspuns bine la întrebările simple, dar pe măsură ce întrebările începeau să se lege de cheltuieli din ce în ce mai mari, persoanele cu venituri mai mici au obținut și punctaje mai mici.

Testele au scos la iveală această scădere cu 13 puncte a nivelului de IQ în cazul persoanelor care aveau griji financiare.

În India, fermierii de acolo au făcut aceleași teste, iar scorurile lor au fost mai mari în momentul în care tocmai adunaseră recolta și aveau o oarecare stabilitate financiară.

,,Studiul nu arată că oamenii săraci sunt mai puțin inteligenți. (În India, n.red.) am demonstrat că aceaași persoană suferă un deficit cognitive în perioada săracă, în opoziție cu momentul în care nu mai este atât de sărac”.

Concluzia specialiștilor, luând în considerare cele două teste, ar fi aceea că atunci când ajungem să fim copleșiți de griji, mintea noastră nu mai funcționează la capacitatea maximă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •