De ce sunt introvertiții mai buni lideri?

de ce sunt introvertitii mai buni lideri

Conform opiniei generale, extrovertiții sunt lideri mai buni decât introvertiții, datorită capacității lor de a socializa și de a lua decizii cu rapiditate. Totodată, aceștia inspiră încredere în propria persoană, ceea ce îi face pe cei de lângă ei să îi urmeze cu mai multă ușurință. Studiile arată, însă, că nici introvertiții nu sunt mai prejos, cu toate că inspiră un lucru contrar la prima impresie. Acestea au demonstrat că sunt lideri mai buni în situații complexe și impredictibile. Iată câteva caracteristici care susțin această idee, conform www.inc.com.

Sunt motivați de productivitate, nu de ambiție 

Una dintre preconcepțiile legate de introvertiți este aceea că nu sunt la fel de motivați precum extrovertiții. Adevărul este că sunt motivați de factori diferiți, deoarece ei măsoară succesul raportându-se la alte valori. Sistemul lor de recompensă este declanșat de stimuli diferiți. În loc de recunoaștere și avansare profesională, un introvert este motivat de menținerea unui nivel ridicat de productivitate al echipei, dar și de livrarea calității, în detrimentul cantității.

Creează conexiuni mai puternice

Deoarece sunt foarte axați pe productivitate și calitate, introvertiții pot părea deseori neinteresați și incapabili de a lega relații cu alte persoane. În fapt, aceștia contruiesc relații în funcție de alte priorități. Atunci când nu socializează în grupuri mari, ei sunt capabili să dezvolte conexiuni profunde cu persoanele din jurul lor, atâta timp cât discuția este una personală. Ca lideri, acest lucru îi ajută să aibă o relație mai apropiată cu angajații sau clienții și ca aceștia să aibă mai multă încredere în ei decât în extrovertiți. Li se pot confesa mai ușor, ceea ce ajută la rezolvarea problemelor, odată identificate.

Nu sunt distrași

Introvertiții nu sunt complet deconectați de la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Pur și simplu, ei sunt capabili să se concentreze mai bine și să înlăture zgomotul de fundal. Aceștia își iau energia din interiorul lor, prin urmare se pot concentra cu mai multă ușurință pe sarcini, fără să fie deranjați de gălăgia din jur. Această mare capacitate de concentrare îi ajută să fie mai productivi și, în plus, să se concentreze pe ceea ce au de făcut, fără a fi distrași de alte sarcini sau responsabilități. Spre exemplu, se pot concentra pe satisfacerea nevoilor membrilor echipei, fără a fi cu gândul la celalalte sarcini pe care le au de îndeplinit.

Nu se grăbesc

Introvertiții iau decizii după ce se gândesc mai mult timp la soluții, încercând să găsească unele cât mai creative. Studiile au arătat că aceștia nu sunt înclinați să ia decizii fulger. Deoarece calitatea muncii este foarte importantă pentru ei, aceștia nu se vor mulțumi cu soluții mediocre. Spre exemplu, aceștia nu vor aproba un proiect, dacă nu este toată lumea de acord. Vor dori să elimine obiecțiile înainte de a merge mai departe. În acest fel, ei preîntâmpină orice problemă care ar putea apărea și sunt mereu pregătiți pentru situații neprevăzute.

Citește și Cele mai frecvente griji la locul de muncă şi cum le depăşim

Liderii cei mai buni nu sunt întotdeauna cei mai populari și sociabili. Și persoanele din umbră au capacitatea de a conduce. Companiile ar trebui să le ofere șanse introvertiților de a se afirma, chiar dacă aceștia preferă să o facă în afara luminii reflectoarelor. Ei au competențele necesare pentru a fi buni lideri, chiar dacă modul prin care fac acest lucru nu este unul comun.

Foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •