Sandra Pralong: Leadership-ul bazat pe reguli patriarhale este perimat

Sandra Pralong: Leadership-ul bazat pe reguli patriarhale este perimat

Au femeile o motivație mai scăzută decât bărbații în ceea ce privește cariera? Sunt femeile mai puțin potrivite pentru rolul de lideri? Sunt câteva întrebări la care au încercat să identifice o serie de răspunsuri cei de la Hart Consulting, prin intermediul unui studiu realizat în colaborare cu Adina Bigas, consultant dezvoltare organizațională, ASEBUSS și EXEC-EDU.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 800 de persoane și a luat în vedere stereotipurile românilor cu privire la leadership-ul feminin versus cel masculin, valorile și practicile organizaționale legate de diversitatea de gen în leadership.

Rezultatele arată că atât femeile, cât și bărbații sunt la fel de motivați pentru a reuși în carieră. În acest sens, 60% dintre respondeți s-au declarat împotriva ideii că femeia trebuie să își păstreze rolul tradițional și să se ocupe exclusiv de treburile casnice.

Alte rezultate care au reieșit în urma studiului:

* 68% dintre participanți cred că femeile își doresc poziții de conducere (și nu doar motivate de avantaje economice)

* 56%, însă, cred că pozițiile de conducere le îndepărtează pe femei de familii

* 2% sunt de acord cu faptul că societatea tratează femeile și bărbații în mod corect și egal

* 43% dintre respondenți cred că femeile au putere să lupte împotriva situațiilor când sunt discriminate, însă, doar 36% declară că ar participa la acțiuni concrete împotriva discriminării.

Studiul realizat de Hart Consulting a reușit să contureze și un profil al liderilor feminini și masculini.

Dacă un lider masculin se consideră că este calm în situații tensionate, că are un bun management al stresului, că este competitiv, agresiv, dominant, că este mai atent la rezultatele financiare și că valorizează succesul și competiția; un lider feminin este auto-critic, cere mult de la el și de la alții, este mai inclinat spre feedback, tinde să fie mai puțin calm în situații de stres, este mai colaborativ, pare impulsiv emoțional, pare mai nesigur, este mai altruist, mai atent la imaginea companiei și valorizează intuiția în business.

Cu toate că profilul este diferit, în societatea actuală este nevoie de ambele tipuri de lideri, este nevoie de diversitate, de „leadership diversity”, așa cum a punctat Crina Ilie, Europe Learning and Development Leader la Genpact, în cadrul unei dezbateri organizate pe baza studiului realizat de Hart Consulting.

În acest context, și luând în considerare datele identificate în studiu, Sandra Pralong, președinte al Fundației SynergEtica a declarat că astăzi definiția leadershipului s-a schimbat.

„În era actuală liderul cel mai bun este cel care pune întrebările corecte la care echipa să dea răspunsurile”, a afirmat Sandra Pralong, prezentă și ea la dezbatere.

În același timp, „leadershipul bazat pe reguli patriarhale este unul perimat care nu creează fericire individuală sau bunăstare socială”, a conchis Sandra Pralong.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •