Sondaj Frames: Fără investiții în tehnologie, România va rămâne în urma țărilor din regiune

73% dintre directorii financiari sunt foarte ingrijorati cu privire la impactul crizei coronavirus asupra activitatii companiilor

Într-o economie globală, în care noile tehnologii fac tot mai mult diferența, este absolut necesar ca România să treacă la noile modele economice, la roboți, digitalizare și automatizare. Fără investiții semnificative în tehnologie, vom rata a patra revoluție industrială, Industry 4.0, iar economia românească va pierde semnificativ la capitolul competitivitate, arată rezultatele unui sondaj în rândul investitorilor, realizat de Frames la comanda Academia Industrială.

Oamenii de afaceri și managerii chestionați de compania de consultanță Frames în cadrul Barometrului ,, Factory 4.0. Cum influențează noile tehnologii economia românească’’, realizat la începutul lunii septembrie, sunt conștienți de impactul tot mai mare pe care inovația și tehnologia îl au în economie.92% dintre ei consideră că noile tehnologii (roboți, IoT, 5G, RPA, etc.) vor influența semnificativ economia românească.Robotizarea se află în prim-plan, menționată de 80% dintre respondenți, urmată de RPA (folosirea software-ului și inteligenței artificiale pentru automatizarea proceselor) și IOT (Internet of Things – gadgeturile conectate la internet) (52%) și tehnologia 5G, menționată de 36% dintre respondenți.

,,Implementarea robotizării, automatizarea proceselor, optimizarea fluxurilor de producție cu ajutorul software-urilor dedicate și AI – sunt elemente care vor face tot mai mult diferența la capitolul competitivitate. Un bun exemplu îl constituie industria auto acolo unde marii jucători, focusați încă pe motoarele cu combustie internă, pe procesele clasice de producție, încep să piardă din relevanță în fața companiilor care lansează, cu succes, automobile electrice construite aproape integral de roboți. Economia românească, investitorii trebuie să se focuseze pe noile tehnologii, pentru a nu rata cursa globală pentru competitivitate’’, a declarat Marius Hărătău, manager Academia Industrială.

Întrebați care sunt domeniile din economie in care noua revoluție industrială își va găsi locul, 80% au indicat agricultura și IT, sectoare urmate de industria prelucrătoare, servicii și comerț.
,,Dincolo de boom-ul din sectorul IT, agricultura este considerată ca având cel mai mare potențial de dezvoltare economică în România.

Citește și: Cum se schimbă piaţa globală de tehnologie

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •