”Vrei să-i repari, te rog!” (II)

Vrei sa-i repari te rog 2

Coaching – una dintre cele mai impredictibile meserii din lume. Coaching – una dintre cele mai “riscante” joburi din lume pentru amândoi: coach și coachee. Coaching – una dintre cele mai pline de împlinire activități din lume.

Spuneam în prima parte a acestui articol despre nevoia de claritate în a decide dacă vrei o astfel de misiune, iar dacă răspunsul este afirmativ, ai nevoie de claritate în a înțelege clientul plătitor (firma) și clientul – coachee.

Mai rămân puțin la ce spuneam în prima parte, pentru că si eu am fost la început naiv încât să accept fără nici un alt efort să preiau misiunea. Înțelegerea a venit cu experiența. Uneori, în spatele acestei cereri se ascunde propria neputință însoțită de orgoliu pe măsură din partea decidentului final. Îi este greu să accepte că nu poate sau nu știe. Și vrea să scape rapid.

S-a întâmplat, însă, cel puțin o dată ca decidentul să aibă nevoie de determinarea coachului de a rămâne cu el în acest proces de descoperire de soluții. Întrebarea care a deschis această fereastră de oportunitate a fost:

–        Să presupunem că programul merge foarte bine și managerul este „reparat”, ce vei face TU diferit în relația cu el?

După obișnuitele jocuri de blamare, dau un mic ajutor:

–        Mie mi-e clar că în momentul în care persoana va face lucrurile așa cum te aștepți, nu mai poți să te porți la fel ca acum cu el. Vei schimba ceva, poate nu ceva important, poate nu mult, dar ceva … Ce anume?

Liniște, multă liniște în birou, se aude doar zgomotul străzii de dincolo de geamurile mari. Ușor răgușit, tatonând parcă:

–        Ei, aș putea să … (și nu am mai reușit să-l opresc vreo 10 minute: a început să-și aducă aminte că nu a fost întotdeauna așa, că l-a impresionat în anumite situații etc. – foarte multe resurse).

La ce am fost martor? La modul în care decidentul final construiește poduri.

Și a urmat:

–        Persoana știe toate acestea? I le-ai spus?

–        Ar fi trebuit, nu?

–        Știi ce ai de făcut?

Ne-am despărțit urându-i succes. Nu a mai fost nevoie de servicii de coaching. Decidetul final a făcut pasul și-a recâștigat un foarte bun și valoros coleg. Nu se întâmplă tot timpul. Doar atât cât trebuie…

Alte articole scrise de către George Agafitei: ”Vrei să-i repari, te rog!” (I)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •