5 categorii de oameni care te vor ajuta să reușești ca antreprenor

5 categorii de oameni care te vor ajuta sa reusesti ca antreprenor

Antreprenoriatul înseamnă, în multe privințe, obținerea independenței. Nu vei mai avea un șef. Nu vei avea o rețea de supervizori și colegi care să îți stabilească programul sau să-ți monitorizeze succesul. În schimb, vei deveni stăpân pe propriul destin și vei fi responsabil pentru acțiunile tale numai față de tine.

Această independență poate fi, de asemenea, un blestem. Deși antreprenoriatul este un act de independență, cei mai de succes antreprenori din lume ajung acolo unde sunt doar datorită ajutorului pe care l-au primit de la oamenii din jurul lor. Este adevărat că vei lua singur decizii și îți vei construi propriul drum, dar dacă îți dorești să fii eficient și să ai un impact vizibil, trebuie să te bazezi pe câteva categorii de oameni care te vor ajuta să ajungi acolo, după cum relatează entrepreneur.com

1. Mentorii pe care îi admiri

Mentorii sunt resurse indispensabile pentru antreprenori, mai ales dacă sunt la prima afacere pe care o lansează. Majoritatea mentorilor au deținut mai multe afaceri în trecut, au făcut mai multe greșeli și au învățat mai multe lecții decât îți poți imagina. Ei te vor ajuta cu sfaturi, perspective și îndrumare ori de câte ori vei avea nevoie, deseori fără a cere nimic la schimb. De asemenea, aceștia au o rețea extinsă de resurse și contacte de care poți profita atunci când construiești infrastructura afacerii tale.

Citește și: Avem mentori în organizaţie, dar facem, cu adevărat, mentoring?

Asigură-te că găsești un mentor pe care îl admiri și în care ai încredere. Dacă este dificil să găsești un mentor care să se potrivească și cu tipul de afacere pe care îl ai, caută în social media antreprenorii mai în vârstă din industria ta și din zona ta. De asemenea, poți să participi la diverse evenimente locale de networking, pentru că nu știi niciodată pe cine poți întâlni acolo.

Citește și: De ce antreprenorii inteligenți au mai mulți mentori

2. Partenerii pe care îi respecți

Fie că stabiliți un parteneriat pentru a conduce afacerea împreună, fie că pur și simplu cauți alte firme pentru a vă uni forțele, identificarea partenerilor pe care să îi respecți este esențială în creșterea șanselor succesului antreprenorial. Cu o bază de respect reciproc, parteneriatele de afaceri sunt mai puțin susceptibile de a ceda defectelor obișnuite, cum ar fi hărțuirea, manipularea sau egoismul general.

Citește și: Dincolo de aparențe: Cum să ne cunoaște partenerii de business

Nu este simplu să găsești parteneri excelenți, dar ei sunt o resursă importantă dacă vrei să-ți maximizezi potențialul. Așa că nu te grăbi să îți găsești un partener, ia-ți tot timpul de care ai nevoie și așteaptă candidatul potrivit.

3. Angajații în care poți avea încredere

O afacere nu poate reuși dacă are doar oameni de la conducere. Va trebui să ai o rețea de angajați dedicați și de încredere, care să te ajute să îndeplinești responsabilitățile zilnice ale afacerii tale. Având în vedere că aceștia vor pune în mișcare indicațiile tale, trebuie să ai încredere că pot să îndeplinească sarcinile pe care le-ai stabilit sau cel puțin să puteți comunica atunci când se află în impas.

Citește și: Angajamentul este ca un dans reuşit între doi parteneri: angajat şi angajator

Pentru a contribui la crearea unui mediu atractiv pentru angajați, stabilește indicații clare pentru cultura companiei tale și fii critic în timpul procesului de recrutare. Caută candidați care să dea dovadă de personalități deosebite și sinceritate autentică, nu doar o listă lungă de realizări sau un istoric educațional excepțional.

4. Prietenii pentru care îți faci timp

Prietenii te vor ajuta în călătoria ta antreprenorială mai mult decât îți dai seama, dar numai dacă îi lași. Odată ce intri în esența lucrurilor în calitate de antreprenor, este foarte posibil să îți sacrifici relațiile personale, dar orele peste program sunt, uneori, un rău necesar. Totuși, este important să trasezi o linie și să îți faci timp și pentru tine.

Prin menținerea unui echilibru între viața profesională și viața privată, te vei bucura mai mult de timpul petrecut ca antreprenor și vei lua decizii mai bune. Prietenii te vor aduce cu picioarele pe pământ și se vor asigura că nu te epuizezi total.

5. O familie care te sprijină

În cele din urmă, nu neglija niciodată puterea și importanța familiei tale. Ei au fost acolo pentru tine înainte de a începe afacerea, sunt acolo pentru tine acum și vor fi acolo pentru tine, indiferent dacă afacerea ta devine un succes sau un eșec total.

Citește și: Trei mari ameninţări pentru o succesiune reuşită într-un business de familie

Nu-ți fie teamă să îți împărtășești problemele, temerile, grijile și provocările. Ascunzând aceste probleme vei deveni și mai stresat și ai putea chiar îndepărta unii membri ai familiei. Acordă-ți frecvent timp pe care să-l petreci alături de familiei și fă-i o parte activă a aventurii tale antreprenoriale.

Având acești oameni de partea ta, care te vor ajuta să iei deciziile corecte și să rămâi în picioare atunci când lucrurile nu merg foarte bine, vei avea mult mai multe șanse să reușești ca antreprenor. Înconjoară-te de oameni în care ai încredere, pe care îi iubești și îi respecți, și, chiar dacă eșuezi, vei avea șansa de a te bucura de călătorie.

(Foto credit: Phil Coffman, Unsplash)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •