Angajarea unui membru al familiei. Benefică sau distructivă?

Angajarea unui membru al familiei. Beneficăasau distructiva?

Ce ar trebui să faci atunci când fratele tău (sau copilul sau vărul) îți cere o slujbă? Conducerea propriei companii este destul de grea, dar adăugarea membrilor familiei în companie poate crea situații complicate.

A te înconjura de membrii familiei – oameni pe care îi cunoști și în care ai încredere – are beneficiile sale, iar companiile de familie precum Smucker’s, Walmart și Ford ne-au arătat că lucrurile pot funcționa foarte bine atunci când sunt făcute corect. Cu toate acestea, nu este ceva ce poate face fiecare familie. Atunci când rivalitățile fraților și alte dinamici familiale complexe sunt aduse la locul de muncă, acestea pot distruge afacerile – și familiile.

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

Deci, de dragul companiei (și al familiei), este important să iei în considerare cu atenție dacă angajarea familiei este o mișcare inteligentă. Iată ce ar trebui să știi despre angajarea rudelor pentru a face cele mai bune alegeri pentru familia și afacerea ta, scrie business.com.

Care sunt beneficiile angajării familiei?

În mod ideal, angajarea cuiva pe care îl cunoști de o viață vine cu o bază de încredere. Probabil știi deja ce fel de persoană este și dacă ar fi benefice pentru afacerea ta.

„Angajarea unui membru al familiei înseamnă că nu trebuie să ghicești cine sunt aceștia”, a declarat pentru business.com agentul imobiliar și antrenor de afaceri Chantay Bridges.

Păstrarea lucrurilor în familie aduce un sentiment înnăscut de loialitate și responsabilitate pentru afacere, care nu este garantat atunci când angajezi străini sau chiar prieteni. În anumite privințe, poate chiar să facă munca chiar mai ușoară sau mai semnificativă, deoarece membrii familiei pot aduce un nivel de încredere și atenție naturală în afaceri pe care este probabil să nu o găsiți la angajații obișnuiți.

Luați, de exemplu, munca alături de soț/soție. Dacă e un partener bun în căsnicia ta, ar putea fi și un partener de afaceri excelent. Poți avea încredere în partenerul tău că va face ceea ce trebuie pentru compania ta fără să verifici, a spus Steven Weil, președintele Royale Management Services Accounting.

În plus, unele rude pot fi utile în primele etape ale afacerii. De exemplu, s-ar putea să lucreze ore suplimentare sau să îți permită să îi plătești mai puțin decât le-ai plăti altor angajați, deoarece vor să te ajute pe măsură ce gestionezi problemele de flux de numerar inițiale sau facturile întârziate.

Citește și: Cum s-a prăbușit imperiul lui Jamie Oliver și de ce a dat greș în antreprenoriat

„Sunt mai predispuși să facă eforturi suplimentare dacă ai nevoie de ore suplimentare, de cineva care poate schimba rolul sau chiar de cei care ar fi mulțumiți de un program de lucru neregulat sau de ore inconsistente”, a declarat David Bakke, expert în afaceri la DollarSanity.

Care sunt riscurile angajării familiei?

Într-o lume perfectă, dinamica familiei și a afacerilor nu s-ar ciocni niciodată ciudat. Cu toate acestea, angajarea rudelor vine cu pericole potențiale. Deci, înainte de a le înmâna o aplicație, este important să iei în considerare problemele potențiale:

Un dezacord la locul de muncă vă poate afecta relația. Deoarece emoțiile tale nu există în vid, uneori problemele de la locul de muncă se scurg în alte părți. Separarea modului în care te simți față de membrii familiei tale la locul de muncă de ceea ce simți acasă poate fi dificilă, afectând eventual modul în care vă comportați unul față de celălalt atunci când sunteți în permanență împreună.

Nepotismul poate crea probleme de resurse umane. Uneori dragostea și aprecierea. pentru un membru al familiei pot cauza probleme la locul de muncă dacă alții simt că ai o conexiune mai puternică cu angajații din familie. Ceilalți angajați pot simți că sunt trecuți cu vederea sau primesc un tratament mai puțin favorabil, deoarece nu au legătură cu tine. Fii conștient de acest pericol și menține o relație profesională cu angajatul cu care ești înrudit.

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

Este posibil ca membrii familiei să se lupte să te vadă ca pe șeful lor. Este posibil ca unii membri ai familiei să nu te respecte și să te vadă ca persoană cu autoritate – în ciuda faptului că au fost angajați de tine. „S-ar putea crede că este în regulă să te trateze diferit față de cum s-ar purta cu un șef tradițional”, a spus Bakke.

Cum poate afecta munca cu un membru al familiei relația cu acesta?

Cel mai frecvent risc de a angaja o rudă este că aceștia ajung să fie un angajat teribil, ceea ce duce la penalizarea lor sau la încetarea angajării lor. Acest lucru poate afecta profund relația, iar întreaga familie poate fi afectată dacă rudele decid să ia parte.

„Un membru al familiei va fi întotdeauna membru al familiei, așa că, dacă ceva nu merge bine în afaceri, riscă să distrugă sau să rănească o relație care va fi întotdeauna în viața ta”, a spus antrenorul de afaceri Stacy Caprio.

Singurul lucru mai rău decât concedierea acestui membru al familiei este să-i menții angajați, de teama acestei situații, care îți afectează afacerea pe termen lung.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •