Antreprenorii români pierd milioane de euro din cauza deficitului de angajați calificați

Antreprenorii romani pierd milioane de euro din cauza deficitului de angajati calificati

Peste jumătate dintre antreprenorii români (52%) spun că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, relevă studiul PwC European Private Business Survey, publicat marţi.

Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaţilor mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experţi în vânzări, potrivit studiului.

”Dificultatea de a găsi angajaţi cu abilităţile necesare pentru anumite ocupaţii limitează potenţialul de creştere al companiilor antreprenoriale şi, implicit, al economiei ţării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa forţei de muncă se situează la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al României.

Migraţia masivă a lucrătorilor români către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populaţiei şi programa educaţională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situaţie de pe piaţa muncii”, declară Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Peste o treime dintre antreprenorii români (36%) arată că deficitul de talente le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depăşesc 10% din cifra de afaceri. Totuşi, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv, potrivit PwC.

”Măsurile pe care le iau antreprenorii români pentru a atrage specialişti sau pentru a dezvolta abilităţile digitale ale angajaţilor sunt formarea internă şi externă, recrutarea de specialişti în domeniu, respectiv de absolvenţi, şi calificarea forţei de muncă prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei”, se arată în comunicat.

Simion a subliniat că este esenţială calitatea forţei de muncă pentru succesul oricărei companii astfel că, în contextul transformării digitale a economiei, va creşte presiunea asupra angajatorilor de a găsi oameni cu abilităţile potrivite sau cu potenţialul de a învăţa. În acest context, va fi nevoie tot mai mare de investiţii în educaţie şi formare profesională atât din partea companiilor, cât şi a guvernului.

Totodată, 68% dintre antreprenori spun că găsesc greu personal tehnic, respectiv administrativ/de suport. Cu aceste procente, România se plasează pe primul loc printre ţările din Europa Centrală şi de Est, având cel mai mari deficit de specialişti pentru aceste două categorii de ocupaţii.

”50% au probleme să angajeze personal de vânzări, 46% – ingineri, 40% – traineri şi 22% – management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupaţii, România se află pe locul al doilea în regiune din punct de vedere al lipsei de personal, aşa cum este perceput de antreprenori”, se arată în comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •