Cel mai bun şef: narcisistul moderat

Şefii plini de ei sunt o povară pentru angajaţi. Dar, narcisiştii sunt cei care reuşesc să urce mai repede în ierarhie şi, uneori, să inspire prin carismă şi viziune, scrie revista germană Spiegel, citând mai multe studii de specialitate.

Se întâmplă frecvent ca funcţiile importante din marile companii să fie ocupate de şefi care le fac angajaţilor viaţa grea şi care-i desconsideră. Managerii narcisişti sunt aroganţi, dominatori şi-şi demotivează subordonaţii, arată unele cercetări. Mai mult, acest gen de şefi nu sunt eficienţi pentru că-şi asumă riscuri mari, bazându-se pe încrederea exagerată în propria persoană.

Alte studii arată însă că şefii narcisişti îşi pot inspira angajaţii prin charismă, iar din megalomania lor se pot dezvolta viziuni mobilizatoare.

Emily Grijalva de la University of Illinois a realizat o meta-analiză a şefilor narcisişti, printr-o sistematizare a tuturor cercetărilor realizate pe această temă, pentru a le compara rezultatele. Potrivit analizei, narcisismul este de ajutor pentru a promova în ierarhia profesională, mai ales pentru că narcisiştii sunt foarte extrovertiţi şi lasă o primă impresie puternică la interviu.

O altă observaţie făcută în cadrul meta-analizei este că narcisistul nu se întreabă niciodată dacă este un şef şi un manager bun, el este convins că lucrurile stau aşa.

“Chiar dacă studiul nu relevă care este şeful mai bun- narcisistul sau cel care se poartă drăguţ cu angajaţii – dacă luăm în considerare media, narcisiştii nu sunt nici cei mai buni, dar nici cei mai răi şefi”, explică Grijalva.

Dintr-un studiu realizat de o firmă de consultanţă pe un eşantion de clienţi reprezentând mari companii americane, reiese însă că relaţia dintre gradul de narcisism şi succesul unui manager poate fi descrisă printr-o curbă, de forma unui U întors.

Concluzia este deci că nici şeful total narcisist, nici cel foarte drăguţ cu angajaţii nu este cel mai bun. Cel mai eficient lider trebuie să aibă puţin din ambele. “Şeful ideal este moderat narcisist”, concluzionează Grijalva.

(Foto: www.journeyetc.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •