Putem să fim și empatici și analitici în același timp? Putem să fim logici, dar să dăm dovadă și de empatie? Sunt întrebări la care a răspuns un studiu recent, realizat la Universitatea Case Western Reserve din Statele Unite ale Americii.
Studiul realizat de Anthony Jack, un profesor american, specialist în știința cognitivă de la Universitatea Case Western Reserve a stabilit că abilitatea noastră de empatie și de analiză se suprimă reciproc.
Această dihotomie poate afecta foarte mult, spune Anthony Jack, starea noastră de sănătate. Atunci când zona creierului responsabilă de partea empatică devine activă, dar cea analitică nu se închide, situația poate contribui la apariția tulburarilor mintale precum demență sau schizofrenie.
„Tranziția de la o rețea la alta este importantă pentru menținerea echilibrului sănătății”, explică Anthony Jack.
Cum a ajuns profesorul de la Universitatea Case Western Reserve la această concluzie? Prin intermediul unei cercetări efectuate pe studenți. Creierul lor a fost scanat în timp ce răspundeau la o serie de întrebări din fizică și din domeniul social.
Întrebările logice, determinau activarea zonei analitice, iar cele personale, sociale, activarea zonei responsabile cu empatia.
Concluzia studiului ar fi aceea că nu putem fi empatici și analitici în același timp. Există însă combinații care „împrumută” aspect din ambele zone, precum gândirea creativă sau inteligența machiavelică.