Recompensele la muncă pot fi demoralizatoare, spun oamenii de știință

Recompensele la munca pot fi demoralizatoare, spun oamenii de stiinta

E un sfat comun să folosești recompensa pentru a te motiva să termini o sarcină, însă oamenii de știință spun că se întâmplă exact contrariu.  

Julia Egan spune că dacă oamenii sunt motivați să termine o sarcină datorită recompensei, ei își pot schimba comportamentul pentru un timp, dar pe termen lung, acest lucru îi face mai puțin disponibili să facă acea sarcină.

Recompensele sunt un exemplu de motivație extrinsecă – și ceea ce funcționează mai bine pentru succesul pe termen lung este motivația intrinsecă sau motivația de a face o activitate pentru că vă place să o faceți. 

Motivația este peste tot în media zilelor noastre. Pare că toată lumea are sfaturi și trucuri despre cum să stai motivat. Dar multă din această informație este înțeleasă greșit și uneori poate rezulta într-o lipsă sau o scădere a motivației, scrie Businessinsider.

Oamenii sunt motivați deoarece cred că o activitate se aliniază cu valorile lor, aceasta este cunoscută sub numele de motivație internă. La celălalt capăt al spectrului, oamenii sunt motivați intrinsec, cu alte cuvinte, ei sunt motivați pentru că iubesc să facă această activitate.

În esență, există 4 puncte de-a lungul acestui spectru de motivație: 

Extreme (recompense sau pedeapsă); 

Extern (vinovăție); 

Intern (aliniat cu valori); 

Intrinsecă (vă place să o faceți). 

Încercând să te motivezi cu o recompensă, îți schimbi motivația spre sfârșitul extrinsecă al spectrului. Dacă este o sarcină uneori neplăcută, du-te pentru asta. Dar dacă dorești să îți susții motivația, mai bine te mai gândești.

Cum poți obține și păstra motivația? 

Alege o sarcină cu care te-ai străduit și nu ești foarte motivat. 

Unde se potrivește spectrului? 

Creează un plan pentru a o muta în josul spectrului de motivație. 

Discută cu oamenii despre motivație – vei fi surprins de cât de mulți oameni se luptă cu motivația și cu cât mai mulți oameni sunt la bord, cu atât mai bine vă puteți sfătui reciproc. 

Gândește-te când folosești recompense sau pedepse pentru a schimba comportamentul (al tau sau al angajaților) Există o altă abordare pe care o poți folosi?

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •