Cele mai comune mituri despre manageri

Decizia de a deveni manager este una foarte importantă și care nu ar trebui să fie luată fără o analiză serioasă asupra implicațiilor unei poziții de conducere. Mai mult, este recomandat ca aceste decizii să pornească de argumente factuale și în nici un caz pe afirmații făcute pornind de la impresii și intuiție.

Mai jos vorbim despre câteva mituri care s-au creionat de-a lungul timpului cu privire la management și la oamenii cei mai potriviți pentru a sta în fruntea echipelor sau companiilor.

 1. Cel mai performant om din echipă este cel mai calificat pentru o poziție de manager.

În realitate, performanța excelentă la nivel individual nu este o calitate care să facă dintr-un om un bun manager, ci, în cel mai bun caz, un exemplu reușit de angajat și elementul care, în cazul unei lupte strânse pentru o poziție de mangement, să facă diferența între doi candidați. Abilitatea de a vedea în ceilalți potențialul lor real și modul de organizare a echipelor pentru a obține rezultate bune la final este mai important.

 1. Managerii dau ordine și controlează oameni

În timp ce managerii au într-adevăr putere asupra oamenilor, în realitate acest lucru este valabil doar pe hârtie. Faptul că unui angajat i se acordă dreptul de a lua decizii cu privire la activitatea altora, nu înseamnă că are influență asupra oamenilor și că va obține rezultate. Un manager bun trebuie să aibă capacitatea de a insufla încredere angajaților săi și să îi motiveze să își îndeplinească taskurile atribuite, fără a se impune dintr-un orgoliu personal.

 1. Managerilor nu le pasă decât de rezultat și de companie

În foarte multe companii, în momentul în care cineva este promovat ca manager, automat primește și o etichetă cu iz negativ din partea celor care îi revin în subordine. A urca pe scara ierarhică înseamnă a duce pe umeri din ce în ce mai multe responsabilități și este normal ca orientarea către rezultat să devină o prioritate, dar asta nu înseamnă că managerii nu își prețuiesc echipele și că resursa umană pentru ei este doar un mijloc de a-și atinge scopurile.

 1. Managerii au foarte multă libertate

Foarte mulți aspiranți la postul de manager își închipuie că odată ajunși în scaunul potrivit vor avea mult mai multă libertate atât în ceea ce privește propriul program de lucru cât și în luarea de decizii. O presupunere eronată, luarea de decizii din postura de manager este cu mult mai dificilă pe măsură ce responsabilitățile și contextul capătă dimensiuni din ce în ce mai complexe. În plus, dincolo de aspectele de business de luat în calcul în adoptarea măsurilor și coordonarea operațiunilor, managerul își asumă răspunderea și pentru orice angajat din subordine.

 1. Poți deveni un bun manager urmând cursurile potrivite și citind cărți de management

Da, poți învăța foarte multe citind și fiind școlit de alții, dar nimic nu își va garanta că esti potrivit pentru o astfel de funcție decât experiența. Cel mai bun curs pregătitor este observarea directă a altor manageri și învățarea din succesul și din greșelile acestora.

 1. Managerul trebuie să fie cel mai deștept om din echipă

Este imposibil ca o singură persoană să poată îndeplini toate funcțiile dintr-o echipă și să o și conducă impecabil. Un manager bun trebuie să aibă capacitatea de a înțelege munca fiecărui angajat pentru a putea aloca în mod corect timpul și resursele necesare îndeplinirii de task-uri, trebuie să își cunoască oamenii suficient de bine cât să îi poată distribui corect pe departamente, pentru a eficientiza procesele, trebuie să poată coordona mai multe direcții de activitate concomitent pentru a atinge obiectivele finale etc. Nu poate fi un expert în toate diviziile companiei pe care o conduce.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •