Cum îţi extinzi afacerea la nivel internaţional?

Cum iti extinzi afacerea la nivel international

În lumea conectată în care trăim, extinderea unei afaceri la nivel internaţional a devenit din ce în ce mai accesibilă. Ne putem deplasa cu uşurinţă oriunde dorim, iar tehnologia ne ajută să fim la un click distanţă de clienţii şi furnizori noştri. Chiar dacă pare un gest extrem de curajos, extinderea unei afaceri la nivel internaţional poate fi mai uşoară decât crezi, atunci când iei lucrurile pas cu pas și respecți anumite reguli. Îțu sugerăm câteva trucuri care să te ajute în acest proces.

Începe devreme

Cei mai mulţi dintre antreprenori aleg să se extindă la nivel internaţional după ce afacerea creşte la nivel local. Antreprenorii cu succes la nivel internaţional ne sfătuiesc să începem devreme extinderea afacerii noastre şi să gândim o strategie internaţională încă de la început. În acest fel, vom cunoaşte piaţa şi vom identifica ceea ce merge şi ceea ce nu încă de la începutul evoluţiei companiei şi ne vom putea adapta din mers. Totodată, aceștia ne sfătuiesc să acționăm progresiv, cu răbdare și perseverență.

Cercetează

Dacă doreşti să intri pe o nouă piaţă, înainte de a lua orice decizie importantă, este esențial să cercetezi acea piață. Un mod prin care ai putea face asta este să călătorești în acea țară și să observi în ce mod sunt conduse afacerile acolo și care sunt obiceiurile locale. Cu cât ești mai familiarizat cu noua piață și o cunoști mai bine, cu atât afacerea ta va avea mai mult succes acolo. Analizează afacerile prospere și identifică ce anume fac bine. În același timp, obsevă și afacerile care au falimentat și învață din greșelile lor. Nu în ultimul rând, analizează competiția și identifică ceea ce ai putea aduce diferit și mai bun decât ceea ce oferă ea la nivel local.

Angajează un localnic

Indiferent cât efort depui pentru a cunoaște noua piață, nu vei reuși la început să o cunoști la fel de bine precum un localnic. De aceea, este important să apelezi la persoane din acea țară care să te ajute să-ți extinzi afacerea. O persoană calificată cunoaște modul în care sunt conduse afacerile acolo, precum și piața, și poate veni cu sfaturi prețioase. Consultă-te cu astfel de persoane pentru diferite nevoi pe care la are afacerea ta și pune în aplicare sfaturile lor. Conexiunile pe care le creezi cu oameni cu experiență în anumite domenii te pot ajuta și pe viitor și pot deveni colaboratori pe termen lung pe plan local.

Respectă obiceiurile

Atunci când decizi să îți extinzi afacerea la nivel internațional, este important să te asiguri că respecți cultura în care dorești să intri. O informare temeinică înainte de a acționa îți va fi de ajutor. Citește ghiduri turistice, privește documentare, petrece câteva zile printre localnici, vizitează, mănâncă, fă cunoștință cu ei, cere-le informații. În acest mod, vei cunoaște și înțelege noua cultură și vei reuși să eviți orice gest necorespunzător, care i-ar putea deranja pe localnici. Spre exemplu, în India, unde vacile sunt considerate animale sacre, să fi văzut mâncând carne de vită nu ar fi cel mai plăcut lucru pentru aceștia.

Rămâi conectat

Odată ce ți-ai extins afacerea în alte țări, vei fi nevoit să călătorești foarte mult. De aceea, este important să găsești cele mai bune alternative pentru zborurile tale și să devii familiarizat cu programul companiilor aeriene. Totodată, încearcă să rămâi în permanență conectat cu ceea ce se întâmplă acasă sau în noua țară în care ai lansat business-ul, în funcție de locul în care te afli la acel moment. E important ca oamenii să știe unde să te găsească și să înțeleagă că ești disponibil pentru orice problemă apare. Răspunde-le la email-uri, sună-i, organizează conferințe video, totul pentru a fi aproape de ei.

Citește și Cum poate un antreprenor să își învingă singur fricile

Să lansezi o afacere la nivel internațional nu este cel mai ușor lucru. Foarte multe provocări apar pe drum, însă dacă ești determinat să progresezi, le vei face față cu brio. Extinderea unei afaceri pe plan internațional nu este atât de dificilă precum pare. Este doar nevoie de o doză mai mare de curaj.

Foto: Pixabay

Sursa: www.entrepreneur.com