Cum poate un antreprenor să își învingă singur fricile

Cum poate un antreprenor sa isi invinga singur fricile

Frica este un lucru cu care mulți antreprenori se confruntă. Chiar dacă în ultima perioadă a devenit un trend ca un antreprenor să lucreze cu un business coach sau psihoterapist, sunt câteva tehnici pe care le poate aplica singur, pentru a-și descoperi și înfrunta fricile. Cele mai frecvente frici ale antreprenorilor sunt: frica de a greși, frica de a nu fi suficient de bun, frica de a rata oportunități și frica de a se profita de ei. Iată câteva tehnici prin care îți poți rezolva singur aceste frici.

Recunoaște frica

Primul pas este să observi alegerile făcute până acum și motivele din spatele lor. Odată ce observi cu atenție ce decizii ai luat pe parcursul vieții, poti identifica anumite comportamente la care ai ajuns din cauza anumitor frici. Spre exemplu, sunt manageri care au ales o anumită carieră, în ciuda intereselor personale, tocmai pentru că acea alegere le garanta succesul. Oferă-ți un moment cu tine însuți, în care să analizezi alegerile din viața ta, după care încearcă să identifici fricile care au stat la baza acelor alegeri care nu te-au făcut fericit. Odată ce recunoști frica, știi asupra cărui aspect trebuie să lucrezi.

Înțelege frica

Încearcă să înțelegi frica identificată prin imaginarea celui mai rău scenariu. Ce s-ar fi putut întâmpla dacă ignorai această frică și îți urmai propriile dorințe? Odată ce reușești să îți imaginezi aceste scenarii, o să îți dai seama că lucrurile nu ar fi fost atât de neplăcute cum ai crezut. Câteodată, frica ne face să ne imaginăm lucruri care par de nedepășit, când, de fapt, ele nu sunt atât de dificile. Identifică fricile cu care te-ai confruntat în trecut, încearcă să înțelegi cum te-au împiedicat acestea să faci alegeri mai bune și schimbă comportamentele care au rezultat în urma acestor temeri.

Citește și Depăşirea obstacolelor, o componentă importantă în antreprenoriat

Schimbă comportamentul

Acesta este momentul în care, odată obținută o anume claritate, decizi cum vrei să procedezi mai departe și ce dorești să schimbi. Alege un comportament care te-a condus către un mod de acțiune dăunător, identifică ce anume ți-ar fi adus mai multă satisfacție și pune noul mod de acțiune în aplicare. Important, în această etapă, este să îți dai seama care este acțiunea pe care trebuie să o implementezi. Câteodată, acesta este cel mai dificil pas. Copleșiți de frici și comportamente nepotrivite, ne este foarte greu să mai identificăm lucrurile pe care ni le dorim și care ne aduc satisfacție. Încearcă să îți dai seama ce anume îți aduce bucurie și pune în practică acel comportament care te ajută să faci schimbarea pe care o dorești.

O examinare atentă a lucrurilor pe care le faci îți poate schimba complet viața. Controlul pe care îl au fricile asupra vieții tale este foarte puternic și te poate duce departe de lucrurile care te fac fericit. Într-adevăr, niciodată nu vei putea elimina fricile din viața ta, însă le poți identifica și poți acționa conștient asupra lor, făcând alegerile potrivite.

Sursa: Harvard Business Review

Foto: Pixabay

  •  
  •  
  •  
  •  
  •