Cum să recrutezi talentele în Europa

Cu toate că până acum se considera că forța de muncă globală preferă să lucreze în Europa, o nouă idee începe să prindă contur în zona resurselor umane.

talente

Europa tinde să se transforme de fapt într-un „teren de vânătoare”  a talentelor. Potrivit lui Véronique Oonk, specialist în resurse umane pentru compania FE Moran Security, state precum China, Singapore, sau Brazilia au descoperit deja cât de valoroase sunt talentele din Europa și au decis să le aducă la ei în țară.

Explicația stă în mare parte și în faptul că Europa s-a confruntat cu o criză economică prelungită și cu rate crescute ale șomajului, prin umrare tinerii, oamenii cu educație superioară, specialiști au preferat să își dezvolte cariera în altă parte.

În Spania, de exemplu, în jur de 700.000 de locuitori au plecat pentru a lucra în afara Europei. Din România spre exemplu, în jur de 5000 oameni au ales o carieră în Dubai.

Îngrijorarea specialiștilor este legată de faptul că numărul celor care vor părăsi Europa se va mări constant, de la an, la an. Prin urmare, companiile trebuie să înceapă să își pună la punct strategii foarte bune de reținere a talentelor, spune lui Véronique Oonk.

În acest context trebuie înțeles și conceptual de piață a muncii europene. Oonk sublinază faptul că nu există o piață unică, ci că în Europa există în jur de 51 de piețe ale muncii, fiecare cu diferențe regionale.

Aceste diferențe se reflectă în:

-proceduri și reguli de HR: un contract de muncă este stabilit în condiții diferite de la țară la țară. Spre exemplu, în Franța este greu să concediezi pe cineva din motive economice întrucât în legislația muncii franceze angajații beneficiază de o protecție extinsă.

– recrutare:    Diferențele apar chiar și în cum cineva găsește un loc de muncă. Dacă în Olanda, de exemplu sunt foarte bine dezvoltate platformele online de locuri de muncă, în Spania, de exemplu, este mai ușor să găsești un job bazându-te rețeaua ta personală de contacte, explică Oonk.

-așteptări: Fiecare țară are regulile ei „nescrise” chiar și atunci când vine vorba de a realiza, spre exemplu, o simplă scrisoare de intenție.    Interviurile de angajare, de asemenea, se organizează diferit. Dacă în unele țări un interviu este suficient, în Germania, de exemplu, testarea se poate întinde chiar și pe durata a două interviuri.

Citește și Războiul antreprenorilor sau cum să recrutezi talente

Specialiștii în resurse umane și-ar dori să existe măcar un set de reguli standard la nivel European în ceea ce privește recrutarea pentru că, spun ei, aceste reguli ar permite crearea unei piețe a muncii unificate care să poată reține și talentele. Dar acest lucru ar putea deveni realist abia în următorii 5-6 ani.

Cum ar trebui să recruteze azi companiile din Europa?

Potrivit lui Véronique Oonk, companiile nu ar trebui să apeleze la agențiile de recutare non-europene pentru a construit o strategie întrucât ele vor apela la mediile tradiționale de găsire a candidaților, ziare, LinkedIn, Monser, Adecco.

Copaniile, în schimb, trebuie să se concentreze pe ideea de local. Strategia de recrutare trebuie să include mesaje atractive pentru talentele locale. În acest sens, Véronique Oonk,  recomandă folosirea globalrecruitmentchannels.com., un instrument care identifică cele mai potrivite canale locale pentru găsirea candidaților pentru job-uri.

Sursă: ere.net

  •  
  •  
  •  
  •  
  •