A doua carieră: cum să te orientezi mai uşor către o nouă profesie la 40 de ani

reorientarea profesionala

Te îndrepţi vertiginos către vârsta de 40 de ani şi eşti nemulţumit de cariera ta? Ai putea lua în calcul reorientarea profesională. Manager Express a întrebat specialiştii care sunt dificultăţile adoptării unei meserii noi, precum şi cum ar putea fi acestea depăşite.

“Ideal ar fi să înceapă cu dezvoltarea unui hobby desfăşurat în timpul personal. Dacă de acolo se naşte dorinţa de a aprofunda, atunci calea se netezeşte. Dacă prima meserie a fost aleasă ‘forţat’ de împrejurări, cea de-a doua poate fi însoţită de plăcerea de a o realiza”, spune Nicoleta Radu, specialist în management consulting şi lector la Centrul pentru Excelenţă în Planificare.

Ea adaugă că optim este atunci când, analizându-şi temerile, fricile şi limitele, candidatul de 40 de ani să înceapă să caute soluţii, să urmeze cursuri şi ateliere cu ajutorul cărora să le depăşească. Potrivit Nicoletei Radu, frica de vorbit în public sau dicţia pot împiedica preluarea unor poziţii pe scara ierarhică, dar există leac pentru acestea.

Timpul, principala problemă

“Dacă considerăm că reorientarea presupune timp, atunci acesta ar putea reprezenta una dintre probleme. Anume, că în orice nou drum, este nevoie de timp pentru a te pregăti, pentru a te instrui şi pentru a creşte, etapă cu etapă, pe noua direcţie. Chiar dacă perioada de perfecţionare poate fi mult mai scurtă prin comparaţie cu prima profesie aleasă, rezultatele vor apărea totuşi în ritmul lor. Aici apare frustrarea, nerăbdarea, arderea etapelor – toate devenind probleme dacă nu sunt corect gestionate”, punctează Nicoleta Radu.

Totodată, în funcţie de noul traseu profesional, ca domeniu de activitate, fazele pot fi planificate şi realizate fie treptat, adică uşor şi pas cu pas, fie în modul cel mai direct, adică, brusc şi dintr-odată. Mai mult, o altă problemă ce poate apărea este dată de faptul că, pe parcurs, constaţi că gândurile de la început nu se potrivesc cu realitatea din teren ori că ceea ce ai ales iniţial nu este ceea ce te reprezintă, mai spune Radu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •