Greșeli pe care le poţi face în căutarea unui job

Lucruri de care sa tii cont atunci cand iti negociezi salariul

De obicei, știi când ai comis o greșeală atunci când aplici pentru un job. Fie ai uitat să trimiți și CV-ul, fie ai trimis documentul greșit sau ai scris greșit numele managerului în scrisoarea de intenție etc. Dar mai există un set de greșeli care nu îți sunt atât de evidente şi pe care le-ai putea comite atunci când treci prin procesul de căutare a unui loc de muncă, scrie Lifehacker.

Ai putea crede că faci totul ca la carte și că aplici tacticile corecte în vânarea unui job ideal, dar este posibil ca tocmai aceste tactici să te conducă pe un drum greșit. Pentru a te asigura că procedezi corect, verifică dacă te faci vinovat de următoarele patru greșeli obişnuite oamenilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

1. Aplici la prea multe joburi

Uneori, oamenii cred că a se angaja este un joc al numerelor. Cu cât trimit mai multe CV-uri, cu atât vor avea mai multe șanse să fie chemați la interviu. Pare logic, dar nu este deloc o practică recomandată, pentru că, atât timp cât îți petreci tot timpul aplicând la o sumedenie de poziții deschise, nu petreci destul timp documentându-te despre companiile respective și nici despre jobul pentru care trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție.

Lipsa timpului înseamnă că nu alcătuiești o scrisoare de intenție adecvată nevoilor companiei și care să te pună într-o lumină favorabilă. În plus, nu ai vreme să descoperi dacă într-adevăr această firmă este ceea ce cauți.

În mod similar, unii candidați consideră că, dacă aplică pentru mai multe poziții în cadrul aceleiași companii, au mai multe șanse să fie remarcați. Ceea ce nu este departe de adevăr. Ei sunt remarcați, dar nu favorabil. Dacă aplici la mai multe poziții cu responsabilități diferite demonstrează că nu știi ce vrei, nu știi la ce anume ești mai bun sau că nu înțelegi ce presupune fiecare job în parte.

Soluția: Calitate, nu cantitate

În loc să împânzești piața cu CV-urile tale, creează-ți o listă cu acele companii la care știi că ți-ar plăcea să lucrezi și, în momentul în care ele anunță o poziție deschisă pe specializarea ta, acordă-ți timp suficient să îți redactezi o scrisoare de intenție personalizată, mulată pe cerințele fișei postului și pe acele puncte forte care te recomandă drept omul de care au nevoie.